Zo werkt wandelmeditatie

Mijn hoofd zit vol gedachten. Wat nou als…. vul maar in. Ik heb alle varianten al voorbij zien komen. Wat nou als ik nooit moeder word. Wat nou als ik nooit mijn miskramen te boven kom. Wat nou als mijn man wil stoppen met eindeloos proberen zwanger te worden. Wat nou als er geen embryo ontstaat, dan zijn al die hormonen voor niks geweest. Wat nou als het wel lukt.

Rust en ruimte

Ik trek de voordeur met een klap achter mij dicht. Nu loop ik buiten. De zon schijnt. De wind waait mijn hoofd leeg. Eindelijk is het stil en kan ik met iedere stap loslaten.

Ik versnel mijn tempo zodra ik op de dijk ben aangekomen. Ik laat mijn ademhaling gelijk oplopen met mijn voetstappen. Stap stap stap stap adem in – stap stap stap stap adem uit.

Het uitzicht hier is prachtig. De ruimte verbaast me iedere keer opnieuw. Zo dichtbij de stad en toch zo veel rust en vrijheid.

Anders-dan-verwacht-Wandelmeditatie-Schip

Ik besluit van de dijk naar het voetpad dat een stukje lager ligt te lopen. Hier beneden onderaan de dijk voert mijn route een eind langs het water. Ik zie de schepen en hoor het water tegen de kade klotsen. Boven mij raast er af en toe een klein peloton wielrenners voorbij.

Onderweg passeer ik bloemen, fladdert er een vogel op uit het riet en voel ik de zon op mijn gezicht prikken. Ik denk er niet over na. Het is er gewoon. Ik luister naar mijn voetstappen terwijl ik focus op mijn ademhaling. Ik zit in een flow. Eigenlijk mediteer ik terwijl ik loop.

Plotsklaps sta ik weer voor mijn eigen voordeur. Het is 8:30 uur in de ochtend en ik heb 4,5 km afgelegd. In mijn hoofd gebeurt er even helemaal niets.

Wandelmeditatie

Meditatie heeft drie voordelen: na afloop voel je je kalm, kun je beter focussen en ben je goed in staat dingen te accepteren zoals ze zijn.

Het algemene beeld van mediteren is stil zitten, met een rechte rug en gesloten ogen. Juist wanneer je hoofd overloopt van de gedachten is dat stil zitten een hele opgave.

Er zijn meerdere vormen van actieve meditatie. Wandel- of loopmeditatie is daar één van. Deze vorm van meditatie kan juist fijn zijn als er veel speelt. Daarbij is het een eenvoudige vorm van meditatie, je kunt het zo lang of kort maken als je zelf wilt en je kunt het altijd uitoefenen.

Hoe ga je te werk?

Je start met het bepalen van een afstand of tijdsduur. Zorg er voor dat je weet wanneer je stopt. Vergeet niet wat tijd in te plannen om in stilte tot jezelf te komen na het lopen. Of dat nu op een bankje in het park is of thuis.

Weet je waar je start, stopt en hoe je wilt lopen? Ontspan dan je kaken en/of handen. Laat je schouders en armen hangen. Adem een paar keer goed in en uit. Voel je voeten op de grond. Dan start je met lopen. Je loopt zoals je altijd doet. Het heeft geen zin om jezelf nu een andere houding of een ander tempo aan te leren.

Anders-dan-verwacht-Wandelmeditatie-NikeHet repetitieve van lopen wordt een fysiek mantra. Focus op de stappen die je zet, probeer een ritme te vinden dat past bij je tempo en ademhaling. Probeer je bewust te zijn van de bewegingen, zeker wanneer je gedachten afdwalen. Mag ik dan niet om mij heen kijken? Natuurlijk mag je rondkijken en je omgeving in je opnemen. Als je er maar niet van alles bij bedenkt.

Denk niet tijdens het lopen aan de boodschappen en kies ook niet voor een blokje om wanneer je op weg bent naar een afspraak. Stap alleen de deur uit als je even, al is het maar 15 minuten, tijd hebt voor jezelf.

Je zult merken dat je al lopende snel tot rust komt en dat je ruimte begint te voelen in je hoofd. Het is niet ondenkbaar dat deze tijd leidt tot nieuwe inzichten of frisse energie voor morgen.

Wil je meer weten over de heilzame werking van wandelen? Lees dan ook wandel je brein gezond in slechts 30 minuten

Foto: Anders dan verwacht


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid