
Zo kies je een afscheidsfotograaf die bij je past
Als je je voorbereidt op een verlies, overweeg dan ook om foto’s te laten maken door een professionele afscheidsfotograaf. Sarieke Haken is afscheidsfotograaf en geeft bovendien gastlessen over de kracht van fotografie bij verlies. Voor Anders dan verwacht vertelt zij hoe je de juiste afscheidsfotograaf selecteert:
Ervaren afscheidsfotograaf
Ga op zoek naar iemand die bekend is met afscheidsfotografie. Dit is echt iets anders dan bijvoorbeeld een bruidsreportage of portretfotografie. Voor en tijdens een afscheid kan de fotograaf niets overdoen, hij of zij moet mee in het moment en kan niets in scene zetten. Flitsen? Dat kan echt niet, maar op sommige locaties zou dat wel nodig zijn. Hoe gaat hij of zij daarmee om?
Een stem zegt meer dan het portfolio
Bekijk iemands portfolio online, hoewel iedere fotograaf verschillende stijlen kan aannemen, zegt het veel over zijn persoonlijke voorkeuren in de manier waarop hij of zij emotie vastlegt. Raakt het portfolio je? Vraag dan even of je kunt bellen om kennis te maken. Als je een onbekende toelaat in zo’n kwetsbare situatie, moet het wel vertrouwd voelen. Iemands stem en intonatie kunnen de doorslag geven.
Leg de omgeving en aanwezigen vast
Laat de fotograaf ook de omgeving en sfeer vastleggen. Je bent misschien geneigd om juist te focussen op het afscheid zelf. Weet dat de plek waar dat afscheid plaatsvindt, hoe dat afscheid precies gebeurt, wie daarbij aanwezig zijn (ook als het voor jou onbekenden zijn zoals de kraamhulp of een verpleegkundige) hele belangrijke elementen zijn in je (latere) verwerkingsproces. Overleg met de fotograaf of er details zijn die hij of zij niet mag missen.
Maak afspraken
Vraag hoe de fotograaf te werk gaat, komt hij of zij dichtbij of blijft er altijd gepaste afstand? Wat heeft jouw voorkeur? Hoe gaat hij of zij om met mensen die niet in beeld willen? Maar ook: wat kun je verwachten na het afscheid, wanneer zie je de eerste beelden, hoe ontvang je die, hoeveel beelden kun je verwachten en kan de fotograaf de beelden voor je in een boek bundelen?
Vraag naar ervaring
Je kunt de fotograaf ook om advies vragen, hoe ziet een afscheid er doorgaans uit, welke momenten worden vaak vastgelegd en wat verwacht hij of zij van jou? Maar ook: moet je aankondigen dat er foto’s worden gemaakt en zo ja hoe doe je dat dan?
Sarieke fotografeert ook voor Stichting Still, zij vertelt hierover: “als je je kindje verliest en contact opneemt met Stichting Still, dan heb je niet heel veel aan deze tips, daar ben ik mij van bewust. Je krijgt een fotograaf toegewezen en de foto’s worden in een tijdsbestek van ongeveer 2 uur gemaakt. Wat ik wil meegeven is dat alle fotografen namens de stichting ervaren fotografen zijn. Zij zijn bekend met het verlies van een kind en kunnen een baby van alle termijnen en in allerlei omstandigheden vastleggen. Dat doen ze goed, liefdevol en met respect. Dat is in elk geval waar de stichting voor staat en hoe ik persoonlijk te werk ga.”
Ben je benieuwd welke rol fotografie speelt in een rouwproces? Lees dan ook: De rol van fotografie bij rouw: vastleggen wanneer ontmoeten en verliezen samenkomen.
—
Aan dit artikel werkte mee: Sarieke Haken is afscheidsfotograaf en docent Engels. Daarnaast is zij vrijwilliger bij Stichting Still en geeft zij gastlessen over afscheidsfotografie op (MBO) scholen.
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?