Zicht op je hormonen: waarom het testen van je hormoonhuishouding essentieel is

Heb je een kinderwens en blijft een zwangerschap uit? Geen eisprong te vinden via ovulatietesten? Onregelmatige of pijnlijke menstruatie? Stemmingswisselingen? Vermoeid? Het zou best eens te maken kunnen hebben met je hormonen. Een (kleine) disbalans kan al zorgen voor heel wat onbegrepen ongemakken waar je wellicht veel te lang mee blijft rondlopen. Daarom is het testen van je hormoonhuishouding belangrijk, de inzichten kunnen je heel wat opleveren.

Hormonen en een kinderwens

Toen het maar niet lukte om zwanger te worden, werd voor het eerst in mijn leven gekeken naar mijn hormoonhuishouding. Dat gebeurde in het ziekenhuis en had een duidelijke reden. Ik was toen 35. De uitslag vatte mijn arts kort en bondig samen met de woorden: “we staan met onze rug tegen de muur, je kunt nu starten met IVF”. Maar wat die uitslagen precies inhielden, dat vertelde hij niet. En hij zei er ook niet bij of en zo ja, hoe ik die hormonen een handje kon helpen. Een gemiste kans.

Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik niet veel eerder over mijn hormonen heb nagedacht. Want wat regelen die veel in het vrouwelijk lichaam. Nog even los van een kinderwens, kan een hormonale disbalans veel gevolgen met zich meebrengen. Denk aan stemmingswisselingen, slapeloosheid, haaruitval, acne, moeite met afvallen, korte of pijnlijke menstruaties, paniekaanvallen en zelfs depressieve symptomen. Dat is nogal wat.

Preconceptie en vruchtbaarheid

Toen bleek dat mijn hormonen inderdaad uit balans waren, vielen er voor mij een aantal puzzelstukjes op hun plek. Ik las me in en – gedreven door mijn kinderwens – besloot ik direct aanpassingen te maken in mijn leefstijl en niet (meer) te wachten tot na een positieve test.

Die preconceptie periode zien veel vrouwen helaas over het hoofd. Juist in de maanden voordat je zwanger wordt, leg je de basis voor je zwangerschap en voor je kindje. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat een eicel rijp is en met een gezonde leefstijl geef je die eicel alles wat het nodig heeft en vergroot je je kansen op bevruchting en een gezonde zwangerschap.

Zelf je hormoonhuishouding testen

Inmiddels ben ik de 40 gepasseerd en is mijn doel niet meer om zwanger te raken, maar wil ik vooral lekkerder in mijn vel zitten. Ik moest denken aan wat ik leerde toen ik zwanger wilde worden. Zou het kunnen dat mijn leeftijd, de talloze hormonen die ik in mijn lijf heb gespoten tijdens IVF en twee stressvolle zwangerschappen hun sporen hebben achtergelaten? Ik vroeg mij af, hoe sta ik er nu eigenlijk voor?

‘Zomaar’ even een bloedtest in het ziekenhuis, dat zit er niet in. Dus ik ben verder gaan kijken en vond het Amsterdamse bedrijf Wellboard dat thuistesten heeft ontwikkeld. Ze werken samen met gecertificeerde laboratoria en bieden je in je online dossier een duidelijke analyse van je hormooncyclus. Daarnaast geven ze tips voor wat wat je kunt doen om een eventuele disbalans te verbeteren.

Na het online invullen van een vragenformulier was mijn account aangemaakt en de volgende dag lag mijn thuistest op de mat. In een paar minuten was het gepiept en stuurde ik een klein buisje bloed naar het lab.

Ik testte op:

  • Luteïniserend hormoon (LH) – verantwoordelijk voor het stimuleren van de eisprong. De LH-spiegel stijgt vlak voor de eisprong, een ovulatietest kijkt dus ook naar je LH-gehalte.
  • Progesteron – wordt na de ovulatie door de eierstokken geproduceerd en tijdens de zwangerschap door de placenta. Het verdikt het baarmoederslijmvlies, waardoor het geschikt wordt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als een zwangerschap uitblijft, daalt het progesterongehalte en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten, wat resulteert in een menstruatie.
  • Oestrogeen – speelt een cruciale rol bij de groei en ontwikkeling van de baarmoeder en bij de productie van slijm in de baarmoederhals. Oestrogeen stimuleert het vrijkomen van LH.
  • Follikelstimulerend hormoon (FSH) – stimuleert de ontwikkeling van follikels (eiblaasjes) in de eierstokken. Elke follikel bevat een eicel. Meer weten over FSH? Lees dan ook: alles wat je moet weten over PCOS
  • Testosteron – kennen we als een mannelijk geslachtshormoon, maar wist je dat vrouwen ook kleine hoeveelheden testosteron produceren? Testosteron speelt een rol bij de ontwikkeling van spiermassa, botdichtheid en regelt ons libido. Ook is dit hormoon belangrijk voor de regulering van onze menstruatiecyclus. Zo zorgt een te hoog testosteronniveau voor onregelmatige menstruatiecycli, acne, meer haargroei in het gezicht en op het lichaam of haaruitval.

Deze test vind je hier: https://wellboard.nl/p/hormoonklachten-test-vrouwen/

Ben ik nu wijzer?

De resultaten vond ik binnen enkele dagen terug in mijn online account. Compleet met het aanbod om met een hormooncoach nog eens verder te praten over wat de uitslag voor mij kan betekenen. Voor mij bevestigen de uitslagen wat ik al vermoedde en ga ik straks zelfverzekerd in gesprek over passende ondersteuning. Ik weet nu waar ik concreet naar moet vragen.

Waarom het testen van je hormoonhuishouding essentieel is

Je staat er vast niet dagelijks bij stil, maar je hormonen spelen een belangrijke rol bij veel processen in je lichaam. Denk aan de regulatie van je stofwisseling, groei en ontwikkeling, slaap, stemming en vruchtbaarheid. Wanneer er een disbalans ontstaat in je hormoonhuishouding, kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Ik denk dat het belangrijk is om eens in de zoveel tijd te onderzoeken waar je staat, zo krijg je inzicht in je hormoonhuishouding en kun je actie ondernemen in de vorm van voeding en beweging. In veel gevallen kan een aanpassing in je leefstijl al een positief effect hebben op je hormoonhuishouding, daarom is zo’n simpele thuistest ook een mooie oplossing.

Wanneer je vragen hebt over de uitslagen of vermoedt dat er meer nodig is dan online advies, raadpleeg dan je (huis)arts. Hij of zij kan je verder helpen met het ontdekken en behandelen van een eventuele hormonale disbalans.

Foto & video: Anders dan verwacht


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid