
Wie hoort jou?
Oh maar het komt wel goed. Ik ken een vriendin en haar nichtje, die… Joh, je zult zien dat je er sterker uitkomt. Maar het kan altijd nog erger… Je vertelt je verhaal, weegt je woorden en doet je best om feit en fictie van elkaar te scheiden. Je vertelt over wat je bezighoudt ‘s nachts over je onzekerheden en hoe professionals in de geboortezorg jouw situatie benaderen. Je doet zo je best, maar wie hoort jou?
Een complex verhaal vertellen
In deze situatie tijdens of na je (medische) zwangerschap ben je onzeker. Alles is nieuw. Jouw verhaal is complex en het is niet eenvoudig voor je gesprekspartner om je te volgen. Dat weet jij ook. Vandaar dat je zo ontzettend je best doet en je woorden zorgvuldig uitkiest. Even gaat het goed.
Maar dan gebeurt het. Je gesprekspartner veegt jouw woorden onder het tapijt. Bagatelliseren. Het gebeurt dagelijks, want moeilijke onderwerpen of ronduit slecht nieuws willen we goedpraten. Of liever nog: vermijden.
Doet mijn verhaal er dan niet toe?
Je twijfelt, is jouw verhaal wel belangrijk? Zeur je niet te veel? Gaat het niet te veel over jou? Leg je het wel goed uit? Ben je te expliciet of juist te vaag? Doet mijn verhaal er dan niet toe?
Echt luisteren is een vak
Luisteren en echt gehoord worden. Het vereist alleen maar dat we aanwezig zijn, dat we nieuwsgierig zijn en dat we vriendelijk zijn. Simpel toch? Niet echt. Luisteren is een vak. Echt luisteren gaat niet alleen over de woorden horen, maar deze ook kunnen opnemen, vasthouden, overpeinzen en voelen. Die woorden moeten raken. Ze ontroeren of maken aan het lachen. Echt luisteren betekent ook doorvragen. Want als de woorden niet helemaal binnenkomen – om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld omdat er veel medische termen worden gebruikt of omdat de verteller te weinig eigen gevoelens beschrijft – dan is opheldering noodzakelijk.
Hoe vaak kunnen je zeggen dat dat echt gebeurt? Dat iemand echt luistert?
Waarom vertellen goed voor je is
Je verhaal vertellen zorgt niet alleen voor verbinding, het zorgt er ook voor dat jij je woorden ordent. Dat ook jij ze hoort, in je opneemt, vasthoudt, overpeinst en vooral voelt. Je kunt reflecteren: nu je iets hardop uitspreekt, is dat dan ook echt zo? Maar op die manier vertellen kan alleen als je je gehoord voelt.
Voel je dat niet, dan verandert vertellen in kletsen. Je wuift weg wat je eigenlijk had willen zeggen. Je vraagt naar de ander, hoe is het met hem of haar?
Jouw verhaal doet er toe
Laat ik je dit vertellen. Jouw verhaal doet er toe. Je mag gehoord worden. Ook als het al weken over jou gaat. Gehoord worden is bestaan, van waarde zijn.
Je mag gehoord worden voor jezelf, het verhaal delen is niet alleen bedoeld om de ander blijvend te informeren, het werkt zoals zojuist gezegd ook voor jou. Door te vertellen zet je jezelf op de eerste plaats. Dus begin maar met vertellen. Nu vandaag. Lees je dit via je mobiel, dan nodig ik je uit mij een appje te sturen. Je mag mij ook mailen via info@andersdanverwacht.nl
Ik luister. Want dat is wat ik doe, als mens en als counsellor. Ik hoor je, ik houd je woorden vast en geef ze soms aan je terug zodat je ook zelf kunt horen wat je zegt en voelen wat die woorden met je doen.
—
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?