
Wat is het ToP programma?
Is je baby geboren nog voor je 32 weken zwanger was? Of weegt hij of zij bij de geboorte minder dan 1500 gram? Dan is je baby prematuur en/of dysmatuur en krijg je de vraag of je interesse hebt in het zogenaamde ToP programma. Wat houdt dit ToP programma nu precies in?
Het ToP programma: preventieve nazorg
ToP staat voor Transmurale Ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen. Het programma* is bedoeld als preventieve nazorg in het eerste levensjaar van je baby. Het programma is niet in het leven geroepen omdat er iets mis is met je kind maar is bedoeld om de ontwikkeling van je baby goed te kunnen begeleiden.
Opgeleide kinderfysiotherapeut
Een speciaal daarvoor opgeleide kinderfysiotherapeut komt twaalf keer bij je thuis. Samen nemen jullie de tijd om naar je kind te kijken: wat kan hij of zij al en wat is de volgende fase in zijn of haar ontwikkeling? Valt er iets op in de gezondheid of ontwikkeling van je baby, dan ben je er op tijd bij en kun je hem of haar (leren) ondersteunen.
Daphne Verkerk-ten Kroode, kinderfysiotherapeut in het Tergooi ziekenhuis, ziet te vroeg of te klein geboren baby’s als zij in de couveuse liggen en volgt hen in hun ontwikkeling tot zij 3,5 jaar oud zijn. Daphne: “Sinds 2015 heb ik de juiste papieren om het ToP programma uit te kunnen voeren. De meeste ouders vinden het heel fijn dat er iemand is die speciaal is opgeleid om de ontwikkeling van hun baby te monitoren. Iemand die thuis langskomt, de tijd neemt en die ook nog eens heel veel praktische vragen kan beantwoorden. Van mij krijgen ze de bevestiging dat het goed gaat of adviezen hoe ze hun kind optimaal kunnen ondersteunen mochten dingen nog moeilijk zijn.
Ontwikkeling van de vroeggeboren baby begeleiden
Samen met de fysiotherapeut kijk je thuis naar je baby’s motoriek, gedrag, spel en de manieren waarop hij of zij contact maakt. Ook bespreek je zijn of haar slaapritme, voeding, hoe het gaat op het kinderdagverblijf en leer je de signalen die je kindje geeft beter interpreteren. Is hij al toe aan een volgend stapje, wil hij omrollen, kruipen of heeft hij al zin in vaste voeding bijvoorbeeld? De fysiotherapeut laat je zien wat jij als ouder kunt doen om je kindje te helpen ontwikkelen en hoe je samen groeit naar die volgende stap.
Daphne: “Gelukkig doen veel prematuren het goed. Als mij iets opvalt in de ontwikkeling van een kind, dan zal ik dat uitleggen. Natuurlijk wil je weten als ouder: wat kan ik dan doen om mijn kind te ondersteunen? Daar hebben we het dan samen over.”
Gecorrigeerde leeftijd
Als je kind veel te vroeg wordt geboren, maak je al vrij snel kennis met de term gecorrigeerde leeftijd. Daphne legt uit waarom: “Je kind is zo rijp als de situatie is. Veel mensen hebben het idee: als je kind te vroeg geboren wordt, dan loopt hij of zij achter. Zo is het natuurlijk niet. Je kind werd eerder geboren dan de bedoeling en moet nu buiten de buik nog het rijpingsproces doormaken wat hij normaalgesproken in de buik had moeten doen. Want als je te vroeg bent geboren, dan is nog niet alles rijp. Hersenen, longen en reflexen als zelfstandig kunnen ademen hebben allemaal een bepaalde tijd nodig om te rijpen. Om als het ware klaar ze te zijn voor gebruik. De jonge baby kan dan niet tegelijkertijd ook zijn motoriek ontwikkelen. Die motoriek komt aan bod op het moment dat dat eerste rijpingsproces is doorlopen.
Daarom leg ik altijd als eerste uit dat wij rekenen met een gecorrigeerde leeftijd. We kijken naar de ontwikkeling van je baby gerekend vanaf de uitgerekende datum. En dus niet vanaf zijn of haar geboortedatum. Alleen dan krijg je een realistisch en globaal verwachtingspatroon.
Dus stel je kindje is geboren na 30 weken zwangerschap, dat is 10 weken te vroeg. Wanneer je kind 6 maanden is, dan is hij eigenlijk nog maar 3,5 maand oud. Dan is het natuurlijk niet zo gek dat hij bepaalde dingen als omrollen nog helemaal niet onder de knie heeft. Een kind gaat pas achterlopen als een hij niet doet wat hij of zij op een gecorrigeerde leeftijd echt al zou moeten doen. En ook daar zit nog een marge in, niet ieder kind ontwikkelt natuurlijk in hetzelfde tempo.”
Het ToP programma bij jou thuis
De fysiotherapeuten komen heel bewust bij je thuis. Hier is de rust en ruimte om samen met ouders naar het kind te kijken. Op de poli in het ziekenhuis is nu eenmaal minder tijd. Bovendien is een kind dan ook niet in zijn of haar eigen omgeving en kan het net even ander gedrag laten zien dan thuis.
Daphne: “Ik zie kinderen als ze nog in een couveuse liggen in het ziekenhuis en daarna volg ik ze eerst een jaar lang thuis. En tot zij bijna vier jaar oud zijn zie ik ze ook nog om de zoveel tijd in het ziekenhuis op de neo-nazorgpoli. Dat maakt dat ik de ouders en hun kind goed ken. Ik zie het kind groot worden, ontwikkelen. Mooier werk is er toch niet?
Het ToP programma is geen verplichting. Als je besluit mee te doen aan het programma, dan wordt dit volledig vergoed door je verzekering.
–
Foto: Picsea via Unsplash
Daphne Verkerk-ten Kroode, kinderfysiotherapeut in het Tergooi ziekenhuis, ziet te vroeg of te klein geboren baby’s als zij in de couveuse liggen en volgt hen in hun ontwikkeling tot zij 3,5 jaar oud zijn.
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?