
Wanneer werd jouw trauma zichtbaar?
Wanneer werd het voor jou duidelijk dat je jouw route naar het moederschap, je medische of risicovolle zwangerschap, de periode op de NICU of het verlies van je baby nog niet achter je hebt kunnen laten? Wanneer werd jouw trauma zichtbaar
Wanneer werd jouw trauma zichtbaar
Was dat midden in de nacht toen je in paniek wakker werd en je je baby niet meer in je buik voelde? Was dat toen je een alarm hoorde afgaan ergens of op tv dat toch wel verdacht veel leek op de monitor van jouw baby toen hij of zij op de NICU lag? Of was dat toen je even wilde checken of je baby nog ademde en je niet binnen een seconde het rustgevende geluid hoorde wat je zocht?
Kwam het omdat je in (de buurt van) het ziekenhuis moest zijn, de NICU of het Ronald Mc Donaldhuis? Was afgeven op het kinderdagverblijf reden tot paniek? Voelde je je verdrietig toen je baby een jaar oud werd? Of rond zijn of haar vijfde verjaardag? Of kwam het allemaal weer terug toen je opnieuw moeder wilde worden? Was iedere echo, iedere mijlpaal en ieder bezoekje aan de gynaecoloog tijdens een nieuwe zwangerschap een brug te ver. Is het omdat je overal baby’s ziet, iedereen zwanger lijkt en jij niet (meer)?
Jouw wereld heeft stil gestaan
De grond leek onder je voeten weg te zakken toen je besefte: het is nog niet voorbij. De wereld draaide door en jij draaide mee. Maar waar anderen verder gingen met hun leven, stond het jouwe eigenlijk nog stil. Alleen wist je dat niet. Dat besef weegt zwaar.
Herinneren met lichaam en geest
Ik hoor je denken: “waarom nu nog. Ik heb het al een plek gegeven, het is alweer even geleden. Waarom popt dit ineens weer op?” Het is belangrijk om je te realiseren dat herinneringen aan die periode niet alleen in je hoofd zijn opgeslagen. Je lichaam verzamelt ook veel informatie en slaat dat op. Het herinnert zich wat er gebeurde tijdens een vruchtbaarheidstraject, tijdens je zwangerschap, tijdens de bevalling en in de kraamperiode. Het heeft onthouden hoe je reageerde toen stress de overhand nam.
Dus wanneer er later iets gebeurt dat je triggert, zoals in een van de bovengenoemde voorbeelden, dan haalt je lichaam de oude herinnering naar boven en reageert precies hetzelfde als toen. Zelfs als deze herinnering van jaren geleden is. Je hart gaat sneller kloppen, je klemt je kaken, het zweet breekt je uit, je voelt pijn, bent bang, je bloedwaarden beginnen te schommelen, je hebt last van slapeloosheid of je komt volledig tot stilstand: bevroren in de tijd en niet meer in staat om ook maar iets te doen. In een paar seconden bent je terug bij af.
Of eigenlijk, ben je waar je lichaam is gebleven.
Trauma met een boodschap voor de toekomst
Soms is die reactie een duidelijke aanwijzing over hoe je met je eigen fysieke en mentale gezondheid om moet gaan. Maar in veel gevallen is het nog veel meer. Dan is het een combinatie van trauma en een duidelijke wens over hoe je je toekomst voor je ziet:
- Je wilt een nieuwe zwangerschap anders ervaren.
- Je zou een vrolijke en zorgeloze moeder willen zijn.
- Je wilt weer verder kunnen met je werk, je familie, vrienden, uitgaan en je hobby’s na verlies.
Het helen van oude wonden is essentieel, en dat geldt net zo goed voor het nemen van een proactieve benadering van je gezondheid.
Je bent niet alleen
Je hoeft deze weg natuurlijk niet alleen te wandelen. Klop bij iemand aan die je liefhebt. Ga op zoek naar iemand die meemaakte wat jij nu meemaakt zodat je van hem of haar kunt leren. Of schakel de hulp in van iemand die gespecialiseerd is en je steunt bij het aanspreken van jouw helpende krachten. Ik ben zo iemand als het gaat om vruchtbaarheidsproblemen, medische zwangerschappen, het verwerken van je kraamtijd in het ziekenhuis of verlies. Mijn deur staat altijd voor je open.
—
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?