
Verlies van het hele gezin staat centraal in ‘Broertje Dood’
Jelte heeft twee broers, Theo en Peter. Met Theo groeit hij op. Maar Peter leert hij pas later kennen als hij een zoektocht start naar het verhaal over zijn kleine broertje die na zijn geboorte maar kort heeft geleefd. Het verlies is lang geleden beleefd, maar het heeft het gezin waarin Jelte opgroeit lange tijd onbewust beziggehouden. Het gemis, de stilte, de trauma’s, de verstoorde relaties: het was altijd op de achtergrond aanwezig. In het boek ‘Broertje Dood’ schrijft Jelte over Peter, zijn onschuldige en oh zo welkome broertje. Op deze bijzondere wijze erkent hij zijn korte bestaan.
Verlies van het hele gezin
Jelte schrijft niet alleen over Peter, hij vertelt ook over wat het gemis met hem en de rest van het gezin doet. Juist dat maakt dit boek zo bijzonder. Je leest nu eens niet over een ouder die zijn of haar kind verliest maar bekijkt het vanuit het perspectief van een broer die naar het hele gezin durft te kijken. Jelte: “het verlies van een baby is in mijn optiek niet enkel het verlies van de moeder of van de ouders, maar van het hele gezin. Je kunt dat het beste gezamenlijk aanpakken. Ik heb ook wel eens gezegd ‘Rouw die niet-synchroon verloopt, drijft mensen uiteen’. In het verlengde daarvan heb ik in mijn boek aandacht besteed aan de Grieks-Orthodoxe begrafenis: je houdt in drie jaar tijd zes gezamenlijke rouwceremonies en juist daardoor raak je elkaar als familie niet kwijt”.
Na het lezen van ‘Broertje Dood’ wordt duidelijk dat ouders er goed aan doen om na het verlies van een kind, andere kinderen mee te nemen in hun verdriet. Jelte: “doen ze dat niet, dan voelen de overgebleven kinderen zich zeer waarschijnlijk buitengesloten, met alle nare gevolgen en gedragingen van dien. Door iets te doen, een ceremonie of ritueel, en daarbij uitleg te geven, kan het hele gezin samen helen. Mijn persoonlijke ervaring is helaas dat een dood baby’tje waar niet of amper over wordt gesproken, een splijtzwam is in een gezin. Daar wil ik anderen graag voor behoeden en daarom heb ik tussen 2018 en 2022 aan dit 93 pagina’s tellende boekje gewerkt.”
Erkenning
En dat baby’tje heeft een naam, juist het feit dat hij er is, Peter heet en inmiddels is bijgeschreven in de Basisregistratie Personen werkt helend. Jelte: “die bijschrijving is niet alleen erkenning voor de ouders, maar voor het hele gezin. Voor mij ‘als broer van’ was het de mooiste dag van mijn leven, omdat eindelijk werd erkend dat ik niet de jongste van twee ben, maar de middelste van drie”.
‘Broertje Dood’ is een aanrader voor zowel ouders als broers en zussen. Je kunt het boek nu bestellen. Wil je meer weten over het verlies binnen een gezin? Luister dan ook naar de podcast ‘Juist door ons te ontzien, werden wij belast‘ van de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK).
–
Over Jelte: Jelte Krijnsen (1976) studeerde Taalwetenschap in Groningen en werkte enkele jaren als reisbegeleider in Griekenland, Italië en Spanje. Momenteel is hij werkzaam als docent Nederlands aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en schrijft hij boeken. Zijn autobiografische debuut ‘Broertje dood’ verscheen in mei 2022.
Foto: Jelte Krijnsen
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?