
Verbetert acupunctuur je vruchtbaarheid?
Je doet er alles aan, zo groot is je kinderwens. Ineens slik je handenvol supplementen die de vruchtbaarheid schijnen te verbeteren en eet je andere dingen: minder suiker, minder voorverpakt en meer vers, meer vis en meer avocado’s en asperges. Wijn, koffie en zelfs thee laat je staan. Je hebt je verdiept in fertiliteitsmassage, reiki, cupping, oliën en kent alle ontspannende yoga poses uit je hoofd. Nu ben je aangekomen bij acupunctuur en stel je jezelf de vraag: verbetert acupunctuur je vruchtbaarheid?
Heb ik het allemaal geprobeerd? Het antwoord is bijna. Cupping en fertiliteitsmassage heb ik overgeslagen. Hielp het? Ik weet het niet. Ik denk niet dat het kwaad kon in elk geval. Reiki bleek niet mijn ding. Yoga werkt ontspannend, dat is uiteraard altijd goed voor een mens. Zeker wanneer je met een onvervulde kinderwens in het ziekenhuis bent beland en daarnaast een (drukke) baan en sociaal leven op orde probeert te houden. Acupunctuur was mijn laatste strohalm, na zes sessies was ik zwanger. Zonder tussenkomst van het ziekenhuis. Bewijzen kan ik het niet. Maar ik vind het wel opmerkelijk.
Laat ik voorop stellen: dit is mijn persoonlijke ervaring met acupunctuur gecombineerd met wat ik aan onderzoeksresultaten kon vinden. Ik probeer je niet over te halen om te starten met acupunctuur en het ziekenhuis links te laten liggen. Zeer zeker niet zelfs. Het moet je liggen en bij je situatie passen.
Vruchtbaarheid verbeteren met acupunctuur
Sommige vrouwen in een IVF-traject zweren erbij. Er zijn zelfs klinieken in binnen- en buitenland die acupunctuur aanbieden tijdens een traject of terugplaatsing. Ik ben de nuchterheid zelve. Ik geloofde er niet zo in maar wilde alles op alles zetten en het een keer proberen. Ik vond een fijne acupuncturist in Amsterdam die zich heeft gespecialiseerd in acupunctuur voor vrouwen. Voor haar zijn vruchtbaarheidsproblemen aan de orde van de dag.
Ik stond aan de vooravond van een embryo-terugplaatsing. Ik was 39 en dacht: het is nu of nooit.
Praten over menstruatie
Het intakegesprek bij mijn nieuwe acupuncturist was anders dan in het ziekenhuis. Ik was inmiddels gewend aan de standaard vragen over leefstijl, het hebben van een regelmatige menstruatiecyclus en (erfelijke) aandoeningen. Nog nooit had iemand mij echt gevraagd naar mijn menstruatie. Tot nu. Ineens waren de hoeveelheid bloed, de kleur en de structuur (o.a. stolses) van belang. Na jarenlang iedere maand ongesteld te zijn geweest, leerde ik in slechts enkele minuten tijd dat juist daar verbetering in te behalen viel. Oh? Ik heb nooit geweten dat er überhaupt een ideaalplaatje bestond. Waarom weet je dit als vrouw niet, dacht ik.
Kijken naar je tong
Volgens Chinese geneeskunde laat je tong zien hoe het met je lichaam is gesteld. Het is een visuele indicator van (dis)harmonie in je lijf. Ik vond deze tong inspectie tijdens de intake toch een beetje ongemakkelijk. Daar zit je dan met een uitgestoken tong terwijl iemand anders er naar kijkt. De structuur (beslag), kleur, dikte en vochtigheid werden beoordeeld. Ook dit kon beter.
Emotie
Tot slot was er tijd en ruimte om te praten over mijn gemoedstoestand. Hoe voelde ik mij nu, wat deed een onvervulde kinderwens met mij, hoe ging ik om met mijn verlangen? Allemaal hele fijne vragen om eens te bespreken. In het ziekenhuis was hier nooit tijd voor.
Daarna volgde een plan van aanpak. In een aantal acupunctuur sessies zouden we focussen op mijn emoties en mijn gezondheid. Daarna volgde sessies waardoor mijn baarmoeder zou opwarmen. En ik kreeg voedingstips voor thuis.
Naalden en Moksa
Inmiddels had ik tijdens mijn IVF avonturen al heel wat naalden gezien. Dit is anders. De naaldjes die je met acupunctuur gebruikt zijn klein en dun. Je voelt ze dan ook bijna niet. Het komt wel eens voor dat een punt pijnlijk is. Het voelt als een beurse plek die blijft zeuren of er prikt en tintelt iets. Het naaldje wordt dan iets gedraaid of gaat er helemaal uit. Het mag geen pijn (blijven) doen.
Tijdens latere sessies kwam er nog iets anders uit de kast: Moksa. Moksa is een “sigaar” van gedroogde bijvoetkruit die wordt aangestoken. Het smeulende stokje wordt daarna dichtbij je lijf gehouden met als doel de bloedcirculatie en levensenergie te stimuleren. Ze had van mijn uren door mogen gaan met het verwarmen van mijn onderrug en onderbuik. Ken je die infrarood lampen in de sauna? Daar kun je de warmte een klein beetje mee vergelijken. Ik kwam er helemaal van bij.
Verbeterde acupunctuur mijn vruchtbaarheid?
De eerste vier acupunctuur sessies stonden in het teken van verdriet verlichten en het verbeteren van mijn cyclus. Nu is mijn cyclus heel regelmatig, heel gewoon dus eigenlijk. Ik heb nooit getwijfeld aan de werking van mijn baarmoeder, en in alle eerlijkheid, ook mijn artsen hadden er weinig twijfels over. Toch vond mijn acupuncturist dat er iets mis was met mijn menstruatie. Na twee sessies werd ik ongesteld en inderdaad, er was iets veranderd. De kleur, structuur… alles was anders. Ik was met stomheid geslagen.
Daarna was het tijd om mijn lichaam klaar te stomen voor de embryoterugplaatsing en mogelijke zwangerschap.
Na iedere sessie ging ik lichter naar huis. Mijn lijf voelde beter, ik was minder somber en er ontstond nieuwe hoop. De volgende menstruatie bleef uit. Met knikkende knieën deed ik een zwangerschapstest. Die was knalpositief. En het embryo dat teruggeplaatst zou worden? Die ligt nog in de vriezer.
Verbetert acupunctuur je vruchtbaarheid, wat zegt de wetenschap
Het mag duidelijk zijn, ik ben enthousiast over acupunctuur. Het veranderde iets in mijn lichaam en mindset. Toch denk ik niet dat acupunctuur een magisch wondermiddel is dat vruchtbaarheidsproblemen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.
Als je op zoek gaat naar onomstotelijk bewijs dat acupunctuur de vruchtbaarheid van de vrouw verbetert, dan moet ik je teleurstellen. Dat is er niet. Medical News Today schrijft dat recent onderzoek (2017) niet voldoende bewijs heeft opgeleverd dat acupunctuur vruchtbaarheid van vrouwen met PCOS verbetert. Ook leggen zij uit dat onderzoek uit 2018 een kleine – en daardoor een verwaarloosbare – positieve uitkomst oplevert bij acupunctuur tijdens een IVF-traject.
Gynaecoloog Franz Koettnitz zegt in een artikel op gezondheidsnet.nl: “Ik gebruik acupunctuur, ook als gynaecoloog, als ik denk dat een patiënt daar baat bij heeft. Niet omdat het zou helpen om eitjes te laten rijpen of zaad te verbeteren. Flauwekul. Acupunctuur ontspant en neemt stress weg. Dat is wat kan helpen.”
Hoe vind je een goede acupuncturist
Ben je nieuwsgierig geworden en ben je benieuwd of acupunctuur iets voor jou is? Ga dan op zoek naar een acupuncturist die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Op de website van NVA lees je meer over de werking van acupunctuur en kun je zoeken naar een aangesloten acupuncturist in jouw woonplaats.
—
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?