
Terwijl je niet opgeeft verlegt IVF al je grenzen
“Niet opgeven, doorgaan, er komt een dag dat alles goedkomt”. Stuk voor stuk mooie woorden en ze komen allemaal uit een goed hart. Je wordt gesteund door je vrienden en/of familie, zij geloven in je en als zij geloven, geloof jij ook. Toch?
Nee. Niet altijd. Als zwanger worden niet lukt, start vaak een medisch traject. Dat is geen gemakkelijke keuze. Gynaecologen zijn realistisch, praten je snel bij over wat je te wachten staat en geven een goed beeld van jullie kansen. Maar kansen zeggen echter niets over de uitkomst. Jullie staan aan de vooravond van een onvoorspelbare en soms zware periode. Terwijl jullie niet opgeven is het belangrijk om je te beseffen dat je gaandeweg een medisch traject juist heel wat opgeeft.
De natuurlijke weg opgeven
Allereerst geven jullie op dat je niet zomaar en via de natuurlijke weg zwanger raakt. Zodra je het ziekenhuis binnenstapt is de weg naar een kind zeker weten moeilijker dan gedacht. Vaak start een traject met medische testen voor hem en haar en één of meerdere IUI-pogingen. Lukt dat niet, dan geef je weer iets op, namelijk: de kans op een zwangerschap met minimale hulp van gynaecologen en geen of weinig extra hormonen. Er volgt een IUI-poging met (meer) hormonen en daarna is de stap naar IVF of ICSI niet meer zo groot.
De kans op celdeling in de baarmoeder opgeven
Je verlegt je grenzen opnieuw, je injecteert wekenlang hormonen en merkt aan alles dat je lijf daarop reageert. Er volgt een eicelpunctie en daarmee geef je op dat een embryo ontstaat in jouw veilige buik. Misschien lukt de eerste IVF of ICSI-poging niet en ga je door naar een tweede, derde en soms vierde of vijfde ronde. Hiermee verleg je heel wat grenzen en neem je ook voorgoed afscheid van de droom “misschien lukt het toch nog natuurlijk”.
Eigen DNA opgeven
Het kan zijn dat jullie ei- en/of zaadcellen roet in het eten gooien. De kwaliteit kan achterblijven of het aantal is te laag, waardoor de kans op een gezond embryo afneemt. In Nederland is het mogelijk om met donorcellen aan een IVF of ICSI-traject te starten. Maar dat is geen eenvoudig traject. Misschien overweeg je daarom zelfs om hulp in te schakelen van specialisten in het buitenland. Je geeft weer iets op: een kind met DNA van jullie beiden.
Zwangerschap opgeven
In andere gevallen ontstaan er goede embryo’s met behulp van IVF of ICSI maar is het onmogelijk om zwanger te worden of blijven. In dat geval biedt een draagmoeder uitkomst Dit is wederom geen gemakkelijk traject. En de prijs is hoog: het opgeven van het dragen van je eigen kind is geen gemakkelijke keuze.
Je kinderwens opgeven
Sommige stellen zij na verloop van tijd uitbehandeld. Jullie krijgen geen eigen kinderen. Jullie zoeken naar een andere invulling voor jullie leven en geven een gezin op. Anderen zoeken naar een andere manier om hun zorgbehoefte in te vullen, zij overwegen adoptie of pleegzorg. Beiden verschillend en heel anders dan een gezinsleven met biologische kinderen.
Geef aan hoe je wilt worden aangemoedigd
Het idee van niet opgeven impliceert dat, als je maar hard genoeg werkt, je gestelde doelen altijd bereikt. Maar voor veel mensen is dit niet zo. Voor velen komt “niet opgeven” met heel veel fysieke en mentale offers. Offers die je met liefde geeft, zonder de garantie dat het straks allemaal op zijn pootjes terecht zal komen. Gaandeweg worden grenzen verlegd en soms kom je er pas jaren later achter dat je te ver bent gegaan, dat je misschien zelfs elkaar kwijtraakte in de wereld waar je in terecht kwam.
Stoppen we dan met peptalk? Nee, natuurlijk niet, in veel gevallen bereiken we onze doelen wel als we ons er toe zetten, want zelfs wanneer je de vierde ICSI-ronde instapt kan het natuurlijk ook wel lukken. In moeilijke periodes heb je de support van elkaar, vrienden en familie juist nodig. Maar het is goed om aan te geven hoe je wilt worden aangemoedigd. Welke woorden heb je nodig? En welke niet? Het kan helpen om aan te geven wat jullie kansen zijn en dat een kind krijgen afhangt van timing en geluk. Het is helaas niet zo maakbaar als het lijkt.
Kijk verder dan je einddoel
Het opgeven en verwerken van zoveel gewenste momenten in jullie leven vraagt wat tijd. Iedere stap verdient een plekje. Praat daar met elkaar over. Zijn jullie beiden akkoord met de volgende stap op weg naar jullie droom? Of is er meer tijd en informatie nodig voor een volgende stap gezet kan worden?
Hoe zwaar de periode nu ook is, bedenk je dat die eindig is. Er komt een betere dag, met of zonder kind. Bekijk de weg die je aflegde en wees trots op jezelf. Je verlegde je grenzen en hebt veel geleerd. Je weet als geen ander wat jij en je partner wel en niet aankunnen. Je bent waarschijnlijk mondiger geworden. Je hebt er dan wel niet voor gekozen maar je bent als mens gegroeid, en dat is een waardevolle gift voor je kind(eren) als het je is gegund, voor je partner, vrienden en familie.
—
Foto: Dr Kontogianni via Pixabay
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?