
Paniek en onvervulde kinderwens: met deze houding kom je uit de stressmodus
Je bent al een poosje bezig om zwanger te worden, natuurlijk of misschien al met hulp van het ziekenhuis. Na de zoveelste negatieve zwangerschapstest zakt de moed je in de schoenen. “Dit gaat nooit meer lukken. Ik word nooit moeder. We blijven ongewenst kinderloos”. Je brein draait ineens overuren en de paniek over de onvervulde kinderwens slaat toe. Want je kunt je helemaal geen leuk leven zonder kinderen voorstellen.
Stop. Tot hier en niet verder. Die paniek pakken we nu eerst aan. Simone Sinjorgo geeft je hiervoor een doeltreffende tip die je echt overal kunt doen. Met deze ‘in de knoop en uit de knoop houding’ ben je de baas over plotselinge paniekreacties of heftige emoties. Deze anti-stress oefening is ook goed te gebruiken als je opziet tegen een kraamvisite, doktersbezoek of presentatie op je werk.
Paniek en onvervulde kinderwens
Door paniekreacties en heftige emoties kun je letterlijk het gevoel krijgen in de knoop te zitten of jezelf kwijt te raken. Algemene tips zoals focus op je buikademhaling, loop op blote voeten of schud je armen en benen eens flink, zijn goede suggesties die ik regelmatig geef in mijn praktijk. De realiteit is dat de meesten bij paniekreacties het liefste wegkruipen, zich terugtrekken of door de stress zichzelf kwijtraken. En focussen op ademhalen of in beweging komen lukt dan gewoon niet. De in de knoop en uit de knoop houding ondersteunt je natuurlijke reactie om terug te trekken, terwijl het je lichaam in de tussentijd kalmeert.
Hoe zit dit precies? De kracht van deze lichaamshouding
Je neemt dus een specifieke lichaamshouding aan voor slechts enkele minuten. Door de houding ontstaat een meer vloeiende samenwerking tussen je linker en rechter hersenhelft. Die samenwerking raakte (even) verstoord vanwege stress in je lijf. Als het ware wordt de balans tussen je intuïtieve gevoelens én verstandelijke vermogens herstelt door het aannemen van de houding. Het maakt je kalmer, zorgt dat je uit de stressmodus komt en ook weer helder kunt nadenken.
In-de-knoop ondersteunt je gevoel om even helemaal naar binnen te keren, zodat je bij jezelf kunt zijn om te ontspannen en je emoties te voelen. De gekruiste armen en handen onder je kin geven een geborgen en veilig gevoel. Uit-de-knoop stelt je in staat om jezelf weer open te stellen zodat je contact kan maken met de buitenwereld.
4 stappen voor de in-de-knoop houding
- Ga zitten op een stoel, trek je schoenen uit, kruis je benen bij de enkels. Volg hierin je automatische voorkeur, het maakt niet welk been je voor de ander kruist.
- Steek je armen naar voren uit, duimen wijzen naar beneden.
- Kruis vervolgens je rechterarm over de linker, plaats je handpalmen nu tegen elkaar en verstrengel je vingers.
- Trek je handen nu langs je borst omhoog tegen je borstkas aan. Je handen zitten dan ‘in-de-knoop’ net onder je kin. Sluit je ogen, focus op je ademhaling, ontspan je kaken. Blijf minimaal 2 tot 5 minuten zitten. En als de emoties komen laat ze komen, maar blijf in deze houding zitten. Soms is het nodig om 10 minuten zo te zitten, neem de tijd die je nodig hebt.
Uit-de-knoop houding
Als je voelt dat je rustiger bent geworden, zet dan je voeten plat op de grond. Plaats daarna je vingertopjes van je handen tegen elkaar. Blijf rustig ademen zoals je eerder deed met ontspannen kaken. Blijf minimaal 2 tot 5 minuten zitten.
Probeer deze houding eerst een paar keer uit op rustige momenten. Dan weet je precies hoe het voelt, hoe je zit en je handen kunt plaatsen als het echt nodig bij een moment van stress.
Is het echt zo simpel?
Misschien denk je nu dat het toch niet zo simpel kan zijn dat een lichaamshouding stress vermindert? Jazeker, het is mogelijk. Het neemt natuurlijk nooit de oorzaak weg waardoor je een paniekreactie kreeg, maar het helpt je omgaan met ongemakkelijke gevoelens over je onvervulde kinderwens. Laat je verrassen. Veel succes en als je meer wil weten of je hebt vragen, neem gerust contact op.
—
Dit artikel werd geschreven door: Simone Sinjorgo, lichaamsgericht psychosociaal therapeut en relatietherapeut. Simone ondersteunt vrouwen, mannen en stellen bij alles wat ze tegenkomen door hun onvervulde kinderwens en kinderloosheid. Ze begeleidt voor, tijdens en na fertiliteitstrajecten, maar ook bij het maken van keuzes rondom adoptie, draagmoederschap, sperma- of eiceldonatie.
Simone schreef een boek Onvervulde kinderwens – verborgen lichamelijke impact – 100 tips om je leven in B.A.L.A.N.S te brengen. Meer weten, kijk dan op ongewenstkinderloos.nl
Foto’s: Anders dan verwacht en Simone Sinjorgo
Bron: Wayne Cook Position
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?