
Eerste hulp bij opname na geboorte
Na zwangerschapscomplicaties, een complexe geboorte of omdat je baby verder moet worden onderzocht (bijvoorbeeld vanwege een infectie, vroeggeboorte of complicatie als een hartafwijking), kan het zijn dat jouw baby na de bevalling moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Waar komt je baby dan eigenlijk terecht? En hoe kun je er voor hem of haar zijn? Hier lees je alles over de opname na geboorte.
Het hangt er helemaal vanaf wanneer je baby wordt geboren, als hij of zij zich aankondigt na 32 weken zwangerschap, beval je waarschijnlijk in een streekziekenhuis. Maar komt je kindje veel vroeger (tussen de 24 en 32 weken) dan ga je naar een academisch ziekenhuis.
Opname na geboorte: waar komt je baby terecht?
- Medium care neonatologie
Hier ligt je baby in een (soms nog verwarmd) ziekenhuiswieg. Het is waarschijnlijk dat je baby eerst nog aan een monitor ligt die zijn of haar hartritme, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en zuurstofgehalte in het bloed meet. Als blijkt dat je baby het goed doet, zal de monitor snel verdwijnen.
Zodra jij op de been bent, neem je deel aan het dagritme van de afdeling. Je helpt met de verzorging of doet dit geheel zelfstandig en je bent er om te voeden. Er zijn kolfapparaten op de afdeling aanwezig zodat je voldoende voeding kunt achterlaten voor de avond en nachtvoeding die de verpleegkundigen voor je verzorgen. Mocht je niet willen of kunnen kolven, dan is er natuurlijk voldoende flesvoeding aanwezig. - High care neonatologie
Op de high care ligt je baby in een couveuse of een warmtebedje. Ook hier wordt zijn of haar hartritme, bloeddruk, ademhalingsfrequentie en zuurstofgehalte goed in de gaten gehouden met een monitor naast het bedje. Het ritme van de dag is niet veel anders dan op de medium care. Het verschil zit hem in de zorg die je baby nog nodig heeft, op deze afdeling is de zorg namelijk intensief. De high care is een tussenfase tussen de intensive care en de medium care unit.
Op de high care afdeling help je zo veel mogelijk mee met de verzorging van je baby, waarschijnlijk krijg je hier en daar wat extra hulp zodat je goed leert omgaan met jouw baby. - Neonatol Intensive Care Unit (NICU)
Je baby ligt in een couveuse en heeft zeer intensieve zorg nodig. Denk aan (extreme) vroeggeboorte, beademingsondersteuning, een noodzakelijke operatie, speciale medicatie en/of sondevoeding. Het hartritme, de bloeddruk, de ademhalingsfrequentie en het zuurstofgehalte worden 24×7 in de gaten gehouden met een monitor naast het bedje en een beeldscherm achter de centrale balie van de afdeling. In sommige ziekenhuizen is de centrale balie vervangen door een app op de mobiele telefoon van de verpleegkundige.
De verpleegkundige op de NICU is gespecialiseerd, hij of zij weet alles van de allerkleinsten en kan jou tot in detail vertellen hoe het met je baby gaat en wat de vervolgstappen zullen zijn.
Op de NICU ben je meer afhankelijk van de verpleegkundigen en artsen op de afdeling. Ze zullen je altijd uitnodigen te kijken bij of te assisteren met de verzorging van je baby. En er wordt tijd vrijgemaakt om je baby vast te houden en te knuffelen. Buidelen noemen ze dat. In veel gevallen haal je niet zelf je baby uit de couveuse maar wordt hij of zij bij je neergelegd. Ook hier vind je kolfapparaten zodat je melk kunt achterlaten die zeker in het begin vaker wel dan niet via een sonde wordt gegeven.
Thuis meekijken
In veel ziekenhuizen zijn tegenwoordig camera’s aanwezig die in de couveuse of wieg van je baby kan worden gehangen. Zo kun je als je thuis bent (of in een nabijgelegen Ronald McDonald Huis) even spieken bij je baby. De camera wordt veelal weggedraaid of uitgezet tijdens verzorgingsmomenten
Stress reguleren
Het is een magisch moment: je baby vast kunnen houden. Zeker wanneer je er na de geboorte lang op hebt moeten wachten. In het begin leg je je baby vooral op je blote borst, later met je kleren aan. Tijdens het buidelen ruikt je baby jouw lichaamsgeur, hoort jouw hartslag en voelt jouw warmte. Eén en al herkenning, veiligheid en geborgenheid dus.
Baby’s die na de geboorte in het ziekenhuis worden opgenomen, worden nogal eens geconfronteerd met (pijnlijke) ingrepen. Het is niet verwonderlijk dat zo’n ingreep stress oplevert bij je baby. En stress reguleren is iets dat een pasgeboren baby nog helemaal niet zelf kan. Daar heeft hij of zij jou voor nodig. Het vasthouden is voor je baby niet alleen prettig, het is ook de manier om zijn of haar stress letterlijk kwijt te kunnen raken. Jouw aanwezigheid kalmeert.
Jouw geur, hartslag, warmte en stem werken helend
Soms kun je je baby niet vasthouden tijdens of na een behandeling. Dan is er gelukkig altijd nog je stem die zorgt voor diezelfde herkenning en veiligheid als jouw aanraking. Uit onderzoek blijkt dat door het horen van je stem, je baby ook zijn of haar stress kwijt kan. Praten, zingen of voorlezen, het geeft niet wat je vertelt of zingt, als je maar iets zegt, je zult zien dat je baby kalmeert.
Kraamtijd op de NICU
Is je baby net geboren, ligt hij of zij (voorlopig) nog in het ziekenhuis en ben je op zoek naar informatie en praktische tips? Of ken je iemand die plotsklaps in het ziekenhuis belandde na de geboorte van haar baby? Bestel dan nu ‘kraamtijd op de NICU’, een informatieve gids voor ouders van een pasgeborene in het ziekenhuis op de afdeling IC neonatologie, NICU, kinder intensive care of couveuseafdeling. Hierin vind je tevens een uitgebreide lijst met belangrijke vragen die je kunt stellen aan artsen en verpleegkundigen.
–
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?