
Moederdag is voor veel vrouwen geen fijne zondag
Vandaag is het een gewone zondag in mei. Alleen vandaag hebben we bestempelt tot moederdag. Het is bewolkt en op straat is het deze ochtend stiller dan anders. In verschillende huizen bereiden gezinnen zich voor. Kinderen zijn druk in de weer met een zelfgemaakt ontbijtje op bed en er wordt nog snel een cadeautje ingepakt. “Sttt” wordt er giechelend gezegd “mama mag ons nog niet horen.”
In sommige huizen is het deze moederdag extra stil
Er zijn zat huizen waar het binnen net zo stil is als op straat. Hier wordt geen ontbijtje klaargemaakt. De vrouw die hier woont is namelijk nog geen moeder of is moeder van een kindje dat er niet meer is. Moederdag lijkt aan hun neus voorbij te gaan.
Een wensmoeder vertelt: “De wens om moeder te worden is onbeschrijflijk groot. Al jaren zijn we bezig. Dit is dan ook niet mijn eerste moederdag zonder kind. De eerste keer dat moederdag kwam en ging, voelde nog positief: volgend jaar is het vast mijn beurt. Nu negeer ik deze dag. Ik sluit me af van social media en wacht een dag of twee tot alle stories (Instagram) met vrolijke moederdagknutsels zijn weggeëbd.”
Wat kun je doen als vandaag niet goed voelt:
- Ga naar buiten. Beweging helpt om je zinnen te verzetten. Ga naar het bos of maak een mooie wandeling door jouw stad. Vermijd winkelstraten en kies een deel uit dat je nog niet (zo goed) kent. Nu corona nog niet is verdwenen: wees voorzichtig met het OV en ga niet naar plekken waar het druk kan zijn.
- Schrijf je gedachten op. Moederdag valt nu eenmaal niet te vermijden. Voor jou misschien een goed moment om je gevoelens te uiten. Misschien kun je deze met je partner, moeder of goede vriendin delen. Daarna ontstaat wellicht een waardevol gesprek.
- Als je niet van schrijven houdt, wil je misschien wel op een andere manier creatief aan de slag. Maak iets moois voor jezelf.
De realiteit onder ogen zien
De realiteit is voor veel vrouwen pijnlijk. Al weken loop je voorbij etalages met vrolijke moederdag quotes, rode harten en aanbiedingen. Ook op tv of het internet vliegen de advertenties je om de oren. Negeren kun je het nu eenmaal niet. Voor jou is het vandaag geen echte moederdag. Voor jou is het gewoon zondag.
Een moeder vertelt: “Ons kindje is er niet meer. Vorig jaar viel zwaarder dan dit jaar, toen was het mijn eerste moederdag die gek genoeg niet voor mij gold. Ik wilde zo graag een lief klein gebaar ontvangen van mijn partner of een vriendin. Gewoon een zeepje of een bos bloemen. Ik kreeg niets. En dat terwijl ik me wel moeder voel. Dit jaar zal precies hetzelfde gebeuren. Ik heb me er bij neergelegd.”
Doe iets voor een ander:
- Stuur een berichtje of als je niet al te ver van elkaar vandaan woont, breng dan een bloemetje langs. Veel bloemenwinkels zijn vandaag gewoon open. Een bos mooie pioenrozen is zo gekocht.
- Brand een kaarsje voor het kindje dat er niet meer is en laat weten dat je aan zijn of haar ouders denkt.
- Je kunt altijd even bellen om de kletsen over vandaag. Laat de ander haar hart luchten en praat daarna nog even gezellig verder over iets anders.
De vele gezichten van moederdag
Op het moment dat de wens voor een kind zich kenbaar maakt, start ook het moedergevoel. In het begin is dat gevoel misschien nog niet zo sterk maar het groeit wel gestaag. Vandaag is het moederdag voor alle vrouwen die (al lange tijd) wachten op hun kindje: biologisch, via adoptie of pleegzorg. Voor de moeders die hun kindje hebben moeten laten gaan. Voor vrouwen die om wat voor reden dan ook nooit moeder zullen worden. Het is moederdag voor de alleenstaande moeder of de bonusmoeder die nog moet wennen aan haar nieuwe gezin. Het is moederdag voor de vrouw die een miskraam moet verwerken. En het is ook moederdag voor de moeders die zelf worden gemist.
—
Foto: Eutah Mizushima via Unsplash
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?