
Kwaliteit van zaadcel kun je verbeteren met foliumzuur
Als een zwangerschap langer op zich laat wachten dan je had gehoopt, krijg je al snel een doorverwijzing van je huisarts naar het ziekenhuis. Hier wordt onderzocht of er een mogelijke oorzaak valt te achterhalen van het lange wachten. In de meeste gevallen wordt gestart met spermaonderzoek. Dit is namelijk een snel en relatief eenvoudig onderzoek en kan al zorgen voor een aantal (eerste) antwoorden.
Waar wordt op gelet tijdens spermaonderzoek
Het ziekenhuis geeft je man of vriend een potje mee waarin het sperma moet worden opgevangen. Soms kan dat thuis, als je bijvoorbeeld niet al te ver van het ziekenhuis vandaan woont. Je moet het potje dan wel warm kunnen houden, onder je oksel of jas bijvoorbeeld En het binnen een half uur kunnen afgeven in het ziekenhuis. Woon je wat verder van het ziekenhuis vandaan, dan zijn er speciale kamertjes waar je partner zich even kan terugtrekken.
Tijdens het onderzoek wordt onder andere gelet op:
- Spermamotiliteit (beweeglijke zaadcellen)
- Spermavolume (hoeveelheid)
- Concentratie van het aantal zaadcellen
Voor meer informatie over het exacte onderzoek en gewenste onderzoek uitslagen, kijk dan ook eens op Freya.nl
Spermaonderzoek gaat over klinische kwaliteit
Bovenstaande onderzoeksresultaten zeggen iets over de klinische en dus zichtbare kwaliteit van de zaadcellen. Het is een goede indicator van de daadwerkelijke kwaliteit, hoe beter de cijfers, hoe meer kans op kwalitatief goede zaadcellen. Het zegt alleen nog niet voldoende over bijvoorbeeld het DNA. Dat weet je eigenlijk pas na bevruchting.
De kwaliteit van zaadcellen verbeteren met foliumzuur
Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van het sperma kunnen beïnvloeden. Zo hebben roken en alcohol een negatieve invloed. Verstandig is dan ook om minimaal 10 weken voor conceptie te stoppen met beiden.
Het is aan te raden om wat extra vitaminen en mineralen te slikken als je graag een kindje wilt. Veel vrouwen slikken al foliumzuur*, maar wist je dat mannen daar ook baat bij hebben? Foliumzuur helpt bij de productie en het onderhoud van nieuwe cellen en het is vooral belangrijk tijdens de celdeling. Recent onderzoek met 97 mannen toont aan dat mannen met een hoge foliumzuurinname, 18-30% minder abnormale zaadcellen telden in hun sperma. (In dit onderzoek werd gemeten op de aanwezigheid van een abnormaal aantal chromosomen).
Wil je meer weten over voedingssupplementen, en vitaminen, mineralen en plantenextracten die de vruchtbaarheid van de man (en vrouw) helpen verbeteren? Lees dan ook: Kun je de kwaliteit van eicel of zaadcel verbeteren.
Nadelig voor de zaadkwaliteit
Naast roken en alcohol zijn er meer factoren die een negatief effect hebben op de kwaliteit van zaadcellen.
Overgewicht en een ongezonde levensstijl werken een gezonde zaadcelproductie niet in de hand. Afvallen, een gezond dieet (bij voorkeur bestaande uit dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit) helpen mee je vruchtbaarheid te verbeteren.
Een spatader in de balzak levert ook mogelijk fertiliteitsproblemen op. Zaadcellen doen het goed in een lagere temperatuur dan de eigen lichaamstemperatuur. Een spatader zorgt voor meer warmte in de balzak.
Er gaan geluiden op over het bewaren van je mobiele telefoon in je broekzak. De WiFi-signalen lijken invloed te hebben op de beweeglijkheid van de zaadcellen. Dit geldt ook voor een met WiFi verbonden laptop op schoot. Internet via een kabel zou beter zijn. Dit is echter ondenkbaar in onze maatschappij, je kunt de WiFi-straling misschien wel beperken door bijvoorbeeld WiFi uit te zetten als je gaat slapen.
De zaadcel beïnvloedt het succes van het embryo
In veel artikelen wordt geschreven over de vrouw en het verbeteren van haar vruchtbaarheid. De man is echter net zo belangrijk. Hij levert 50% van het benodigde DNA. De kwaliteit van de zaadcel bepaalt dus mede of een eicel bevrucht kan worden, of deze netjes deelt en een gezond embryo oplevert, of de innesteling lukt, en of er een doorgaande zwangerschap ontstaat van een gezonde baby.
*Raadpleeg voor je met foliumzuur begint of tijdens je zwangerschap even de gynaecoloog of (huis)arts. Foliumzuur is voor veel mensen een goede aanvulling voorafgaand en tijdens de zwangerschap maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer het MTHFR-gendefect is geconstateerd.
–
Anders dan verwacht was op 14 december 2019 te gast bij het Fertility Congres, georganiseerd door ReThink. Dit artikel is geschreven op basis van de daar gepresenteerde actuele wetenschappelijke inzichten op het gebied van preconceptie, fertiliteit, zwangerschap en de gezondheid van het kind.
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?