
Kraamtijd op de NICU
Met een gedempte klap slaan de deuren van de afdeling IC neonatologie (NICU), de kinder intensive care of de couveuseafdeling van het ziekenhuis open. Je kijkt de zaal rond. Overal staan couveuses en hier en daar zie je een open wiegje. Het is stil op de afdeling en de lichten zijn gedempt. Je wordt vakkundig langs de baby’s gerold totdat je wordt geparkeerd naast de couveuse van jouw baby. Je bent er.
Ongemakkelijk leun je voorover om je baby te kunnen zien liggen. De verpleegkundige komt aangesneld, ze stelt zich voor en vertelt hoe het deze ochtend met je baby gaat. Je kijkt op naar de monitor. Kunnen de grafieken bevestigen wat je zojuist werd vertelt? De verpleegkundige vraagt of ze iets voor je kan doen. Ze kan de couveuse laten zakken, ze kan een luie stoel voor je pakken, wil je wat drinken? Je vraagt wat water en verder maakt het je weinig uit. Je wilt bij je baby zijn. Hem of haar ruiken, aanraken en knuffelen. Je had gewild dat het anders was gelopen, dat jullie samen veilig thuis waren.
Als je kunt, sta je met trillende benen op om in de couveuse te staren. Als de verpleegkundige terugkomt met een glaasje water hoop je op de woorden: “wil je zodadelijk je baby vasthouden?” Maar ze vraagt het je niet en jij zegt niets. Je wacht af. Niet wetende wat de bedoeling is.
Je klapt het kleine raampje van de couveuse open en legt je hand op het bolletje van je kleintje. Mama is hier zeg je zachtjes. Mama is hier.
Als je ziet dat je baby ligt te slapen ga je weer zitten en pakt je telefoon er bij. Je start een nieuwe online zoektocht op: wat betekenen de cijfers op de monitor naast de couveuse? Wat vertelde de arts over de uitkomst van het onderzoek? Wat betekenen afkortingen? Hoe werkt ademhalingsondersteuning? Wat kun je verwachten als je baby mee naar huis komt? Ontwikkelt hij of zij zich als ieder andere baby….
Er is een uur verstreken en je zit nog op dezelfde plek. Je bent moe, moet nodig naar het toilet, je hebt nieuwe medicatie nodig en moet je niet kolven? Wanneer komt de verpleegkundige je ophalen? Toch zeg je niets. Je wilt hier blijven zitten, je wilt niet dat je baby alleen ligt. Hoe het met jou gaat maakt niet zoveel uit, als hij of zij het maar redt. Je opent de foto’s en video’s op je telefoon. De snelle geboorte, de eerste foto van je baby en zijn of haar ‘bedje’. De onderwerpen van deze foto’s kloppen met hoe jij je die eerste uren als moeder had voorgesteld, alleen nu ontbreken de lachende gezichten. Je mist beschuit met muisjes met familie of je beste vriendin. Je mist alles.
Je baby beweegt zijn of haar arm en het gezichtje is nu beter te zien. Wat mooi! Snel maak je een paar nieuwe foto’s. Die komen straks goed van pas bij het kolven. Zojuist nog las je over hoe het bekijken van foto’s en filmpjes de productie van moedermelk ten goede komt.
De verpleegkundige komt langs. Ze vraagt hoe het met je gaat. Je haalt je schouders op maar voelt de tranen prikken. Kom zegt ze, het is tijd om ook even aan jezelf te denken en te rusten. Je moet wat eten, even je ogen dichtdoen. En dan probeer je daarna te kolven. Ze heeft gelijk.
Je laat je de afdeling afrollen. Je hoort met een gedempte klap de deuren van de afdeling IC neonatologie (NICU), de kinder intensive care of de couveuseafdeling achter je dichtvallen. Tot vanmiddag kleintje.
Zo worden dagen weken, en misschien worden weken zelfs maanden. Elke dag draait om overleven. Maar uiteindelijk komt de dag waarop je wachtte. De dag waarop je baby wordt ontslagen. Dat is ook het moment waarop jouw reis tot genezing begint.
Kraamtijd op de NICU
Is je baby net geboren, ligt hij of zij (voorlopig) nog in het ziekenhuis en ben je op zoek naar informatie en praktische tips? Of ken je iemand die plotsklaps in het ziekenhuis belandde na de geboorte van haar baby? Bestel dan nu ‘kraamtijd op de NICU’, een informatieve gids voor ouders van een pasgeborene in het ziekenhuis op de afdeling IC neonatologie, NICU, kinder intensive care of couveuseafdeling. Hierin vind je tevens een uitgebreide lijst met belangrijke vragen die je kunt stellen aan artsen en verpleegkundigen.
–
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?