
Hoe doe je dat, kolven onder stress?
Als je fulltime kolft terwijl je baby in het ziekenhuis ligt op de afdeling IC neonatologie (NICU) of couveuseafdeling, dan wil stress nog wel eens de overhand krijgen. Je bent nog herstellende van de bevalling, je maakt je zorgen, je moet op en neer reizen, artsen vertellen je iedere dag iets nieuws, je omgeving wil een update en op de afdeling is het nooit eens even rustig. Die stress die je voelt, werkt remmend. Dat geldt voor bijna alles in het leven en dus ook voor borstvoeding.
Rustig kunnen kolven op de NICU vraagt dus om enige creativiteit en flexibiliteit, zowel van jou als van de zorgverleners op de afdeling. Probeer een momentje voor jezelf en je baby te creëren. Die tijd is van jullie. Het ontspant als je weet dat je even niet zal worden gestoord. Hopelijk doet dit jou goed, helpt het in de hechting met je baby en werkt het de melkproductie in de hand.
Buidelen geeft een boost
Het kolven gaat beter als je bij je baby in de buurt bent. Ook huid op huid contact kan heel goed helpen. Manouk van Dijck, lactatiekundige en neonatologie verpleegkundige in het Flevoziekenhuis in Almere: “Als je buidelt of bloot huid op huid contact hebt met je baby, geeft dit je hormonen een boost. Je voelt, ziet, hoort en ruikt je baby en dat maakt veel los in emoties, maar ook in je hormonen. Die nabijheid van je baby zorgt voor een goede hechting tussen moeder en baby. Een fijne bijkomstigheid is dat na een buidelmoment er vaak meer melk uit de borsten wordt gekolfd.”
Steun van je partner
Hoewel alleen jij als kersverse moeder borstvoeding kunt geven, kan je partner wel degelijk een grote rol spelen. Manouk: “Steun van je partner tijdens de borstvoeding is juist heel belangrijk. Met je partner aan je zijde, voel je je krachtiger.
Je partner kan ervoor zorgen dat je ontspannen zit, door bijvoorbeeld voor lekker eten en drinken te zorgen of een fijne schouder- of voetmassage. Je zult zien dat je partner echt kan helpen om de spanning even weg te nemen en dat komt de borstvoeding ten goede.”
Schuldgevoel als de borstvoeding niet op gang komt
Veel vrouwen voelen zich schuldig als de borstvoeding niet (snel genoeg) op gang komt, als het helemaal niet lukt of als ze er voor kiezen geen borstvoeding (meer) te geven. Manouk: “Allereerst is dat schuldgevoel natuurlijk niet nodig, hoewel ik mij wel kan inleven in dat gevoel. Als ik nu met een dooddoener zou komen als “het komt wel goed” dan maak ik mijzelf er veel te makkelijk vanaf. Ga er maar aan staan: fulltime kolven terwijl je middenin een nieuwe en spannende situatie bent beland waar je kind de hoofdrol in speelt. Ik vind het echt heel knap als borstvoeding lukt en ik heb veel respect voor de borstvoedende en (fulltime) kolvende moeders.”
Vraag om advies
Manouk: “ik probeer vaak het gesprek aan te gaan. Eerst loop ik alles praktisch met de moeder door. Hoe vaak kolf je, wat is de huidige productie en is dat dan ook echt niet voldoende of valt het toch mee, hoe lang kolf je, is je apparatuur wel goed, hoe zou je meer ruimte kunnen maken in je dag om te kolven of om te relaxen, hoeveel uur slaap je, heb je hulp thuis in het huishouden of voor de eventuele verzorging van broertjes en zusjes? Heel veel vragen dus, maar belangrijke factoren om te bespreken.
Daarnaast is er altijd ruimte voor een goed gesprek over emoties, zorgen of de stress die een moeder in de huidige situatie ervaart. Want vergis je niet, een vroeggeboorte en een lange tijd in het ziekenhuis kunnen een traumatische ervaring zijn. Tevens geloof ik er ook in als een moeder blokkeert in haar hoofd door emoties, de borsten ook minder melk geven. Soms is het goed om te praten of om even een flink te kunnen huilen.
Tot slot helpt soms de geruststelling dat als je nu dapper blijft kolven het straks bij thuiskomst alsnog beter kan gaan. Dan is de rust een beetje teruggekeerd.”
7 tips van Manouk bij kolven onder stress
- Gebruik na het kolven met een elektrische kolf, nog even je handen om je borsten te masseren. Zo kun je ook nog de laatste druppels opvangen.
- Heb je al een kolf bh, of een oude sporttop waar je twee gaatjes in knipt zodat je kolfschelpen daar doorheen kunnen. Zo heb je tijdens het kolven even je handen vrij. Je kunt makkelijk je borst mee masseren, of lekker je warme hand op het bolletje van je baby leggen of misschien iets lezen. Hierdoor neemt de focus op het kolven een beetje af wat ten goede kan komen voor je melkproductie.
- We kennen allemaal het knuffelhormoon oxytocine. Bij borstvoeding helpt dit hormoon de melk te laten toeschieten. Kolf tijdens of na het buidelen of na het aanleggen van je baby. Ook als je baby nog niet kan drinken, kun je hem of haar wel een beetje aan je borst laten sabbelen. Die nabijheid werkt stimulerend en heeft een positieve werking op je melkproductie.
- In het ziekenhuis kan het soms wat fris zijn. Warmte helpt. Warm je borsten op met je handen door voor te masseren, gebruik warme doeken, of drink vooraf een warme kop thee of – als je thuis bent – stap voor het kolven onder een warme douche. Het helpt je tevens om meer te ontspannen.
- Probeer jezelf af te leiden. Door minder gefocust bezig te zijn met kolven gaat de melk beter stromen. Lees een fijn tijdschrift of doe even je ogen dicht terwijl je luistert naar muziek of een podcast.
- Neem een kijkje in één van deze Facebook groepen: Fulltime kolvers, Donormelk, Borstvoedingsforum, Borstvoeding vraag ‘n lactatiekundige IBCLC. Hier vind je herkenning, tips en een luisterend oor.
- Er is nog het één en ander mogelijk wat betreft ondersteuning van medicatie. Je kunt vragen om een neusspray met oxytocine, dat stimuleert het toeschietreflex. Domperidon kan ook nog een optie zijn. Vraag hiernaar bij je lactatiekundige of huisarts. Maar alternatieven, zoals boezemvriendjes kunnen ook een mogelijkheid
—
Foto: Anders dan verwacht
Aan dit artikel werkte mee: Manouk van Dijck, vrijgevestigde lactatiekundige en neonatologie verpleegkundige in het Flevoziekenhuis in Almere
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?