Kerst en gemis – It’s NOT the most wonderful time of the year

It’s the most wonderful time of the year…. Sinds Sinterklaas is vertrokken galmt dit zinnetje door mijn hoofd. Niet zo gek ook want op iedere radiozender wordt hij minstens 2 keer per dag gedraaid, het liedje komt voor in reclames en in filmpjes op social media. Het herinnert mij er dagelijks aan dat het leuk moet zijn, gezellig en vooral samen. En dat allemaal in slechts enkele dagen voor het einde van het jaar waarin de meesten van ons het ook nog druk hebben met deadlines op kantoor. Pff no pressure….

Maar die druk is er wel.

Als ik terugdenk aan de jaren voorafgaand aan deze kerst dan had ik het niet alleen druk met werk, het huis op orde krijgen, koken en afspraken… maar dealde ik ondertussen ook jarenlang met gemis – gemis van een kindje dat maar niet kwam, gemis van een kindje dat er niet meer is en daarna het gemis van een rustige kraamperiode. Iedere kerst deed ik toch gewoon mee. Ik was er voor anderen, lachte hardop, zorgde voor feestelijke diners en ik zag er op mijn best uit. Maar ik voelde mij niet wonderful. Ik voelde pijn, paniek, leegte en wilde liever alleen onder mijn dekbed wegkruipen.

Een wonderful time bestaat uit zelfliefde

Dus vandaag dacht ik, laat ik even een reminder aan mezelf schrijven, en die deel ik graag ook met jou. Komtie: Een wonderful time bestaat niet uit drukte, zorgen voor heel veel anderen, doen alsof je blij bent maar uit zelfliefde.

Hoe doe je dat dan, jezelf op 1 zetten in deze drukke tijd? Nou bijvoorbeeld zo:

  • Plan tijd in om iets te doen waar je echt blij van wordt. En dan bedoel ik niet ergens een verloren half uurtje op de bank met een kop thee. Nee, echt een flinke hoeveelheid tijd. Een dagdeel bijvoorbeeld. Wat ga je dan doen? Als er niet direct iets te binnen schiet, bedenk dan wat je als kind leuk vond. Ik zal een voorbeeld geven. Als kind schaatste ik graag. Eerst gewoon op de sloten en later het hele winterseizoen op de ijsbaan. Dat hield ik vol tot ik een jaar of 16 was. Deze winter ben ik weer begonnen. En wat word ik er weer blij van! Pas nog stond ik om 8 uur op zondagochtend op de Jaap Eden baan in Amsterdam. lekker buiten terwijl het licht vroor. En nu hoor ik je denken: waarom zo vroeg op zondag, dat is toch geen me-time? Voor mij wel. Het huis was nog in diepe rust toen ik vertrok, de stilte, de zon op zien komen…. Dat is mijn moment. Altijd al geweest. Ik laad er van op.
  • Ga niet over je eigen grenzen. Staat je agenda vol met afspraken voor je werk, ben je bezet op kerstavond, beide kerstdagen en oud & nieuw? Kun je dan iets afzeggen? Of ergens een uurtje later verschijnen? Gewoon om een adempauze voor jezelf in te lassen. Een andere tip, zorg dat je van te voren weet wanneer je weer naar huis gaat en houd je daar ook aan.
  • Deel je gedachten. Een wonderful time betekent natuurlijk niet dat je alleen maar mag lachen. Een waardevol gesprek, een traan, samen een wens doen of herdenken zijn ook wonderful. Ik weet dat het niet makkelijk is om tot die diepgang te komen, maar als je er behoefte aan hebt jouw kind te betrekken tijdens kerst – ongeacht of hij of zij er al is, of je hem of haar moet missen of wanneer hij of zij er aan komt maar nog niets zeker is – dan is dat je goed recht. Je kunt bijvoorbeeld een kaarsje opsteken of een ornament in de kerstboom hangen. Wanneer iemand een van beiden opmerkt kun je het gesprek openen. Of je legt een cadeautje onder de boom. Minder subtiel is een toost uitbrengen waarmee je het gesprek opstart. Er bestaan ook kaartspellen waarmee je elkaar vragen stelt. Je kunt zoiets ook zelf ontwerpen. Zet een glazen pot op tafel met daarin briefjes met vragen of stellingen die je elkaar voorlegt.

Wil je iemand anders een hart onder de riem steken deze dagen? Dan zijn dit waardevolle cadeautips voor ouders die met kerst een kind moeten missen. Of krijg een inkijkje in het hoofd van iemand die nu worstelt met een kinderwens, een risicovolle zwangerschap doormaakt of rouwt, zodat je gericht kunt vragen hoe deze periode voelt en je daarna met meer begrip kunt luisteren naar het verhaal.

Fijne dagen.

Foto: Anders dan verwacht


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid