Na 7 rondes IVF en 4 miskramen werd ik op mijn 45ste eindelijk moeder

Hoor je het jezelf nog zeggen: “ik kijk wel hoe het loopt, we worden ook gelukkig zonder kinderen”. Die uitspraak deed je voordat je een heel jaar actief probeerde zwanger te worden. Voordat zwanger worden een opgave werd. Voordat het tij zich keerde, en je in de wachtkamer van de afdeling fertiliteit in het ziekenhuis wacht op een diagnose.

Alona wachtte zeven lange IVF-rondes op haar dochter. Op haar 45ste was het zover en kon ze haar dochter in haar armen sluiten. Hieronder vertelt zij in haar eigen woorden over vruchtbaarheidsbehandelingen en deelt ze haar tips.

Tips van een IVF-veteraan

Ik was al niet meer zo jong toen ik startte met IVF. Achteraf gezien had ik eerder moeten beginnen. Toen wij in het ziekenhuis terecht kwamen met onze kinderwens, kreeg ik de diagnose prematuur ovarium falen (POF). Dat en mijn leeftijd werkte ons tegen.

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd. Ik ken mijn lijf en alle termen die horen bij vruchtbaarheidsproblemen op mijn duimpje. Ik weet dat sommige tips die ik hieronder deel niet kunnen in Nederland. Ik oordeel niet, het is zoals het is. Wij wonen in Amerika en dus gaan dingen hier anders.

Heb je dan niets aan deze tips? Juist wel! Dit is jouw wens en jullie toekomst. Soms moet je het heft in eigen hand nemen en artsen kunnen vragen “is dit niet ook voor mij een optie”. Ik weet ook dat men in Duitsland, België, Spanje en Griekenland anders te werk gaat. Wie weet ligt daar voor jou het antwoord.

Ik denk dat iedere wensouder tot het uiterste wil gaan. Je wil het gevoel hebben er alles aan gedaan te hebben voor je je kunt neerleggen bij de term: ongewenst kinderloos. Waar de grens ligt, is voor iedereen anders. Wij zijn denk ik behoorlijk ver gegaan.

Zorg dat de onderste steen boven komt

Zeker als het heel lang duurt of wanneer er meerdere miskramen zijn geweest, vind ik dat je het recht hebt om na te vragen of er onderzoeken mogelijk zijn. En anders is een second opinion misschien een goed idee.

Ik heb zeven cycli IVF gedaan. Pas na de zevende werd ontdekt dat mijn baarmoeder een afwijkende vorm heeft. Van buiten lijkt deze normaal, maar binnenin bevindt zich een tussenschot (uterus septum). Waarschijnlijk was dat de oorzaak van mijn miskramen. Destijds ging iedereen er van uit dat het door mijn leeftijd kwam. Het tussenschot kan operatief worden verminderd. Ook ik ging onder het mes. Daarna werd ik wel zwanger, wie weet hadden we al veel eerder ouders kunnen zijn van een gezonde baby.

Hormonen

Overleg met de artsen of een andere hormoon cocktail een optie is. Meerdere rondes lang precies hetzelfde doen is niet voor iedereen een slimme zet. Het kan ook zijn dat je lichaam niet optimaal reageert op de voorgeschreven medicijnen. Ik heb meerdere variaties gehad, ieder ziekenhuis doet het op zijn manier.

Meerdere stimulatierondes voordat je overgaat tot terugplaatsen

Mijn eicelvoorraad was laag. Ik kwam gevaarlijk dichtbij de overgang. Ik heb gelezen dat er heel wat studies zijn gedaan naar lage eicelvoorraad en IVF. Om kansen te vergroten wordt er gepleit voor meerdere rondes eierstokstimulatie achter elkaar, voordat je overgaat tot het terugplaatsen van een embryo. Wij gingen overstag.

Ik heb me afgevraagd: is dat ethisch. Nee, ik denk niet dat dat ethisch is als je veel eicellen produceert. Maar in mijn geval waren dat er maar weinig. We hebben gewacht tot we een aantal embryo’s hadden “opgespaard” voor we overgingen tot terugplaatsen.

Het is bekend dat niet alle embryo’s het zullen redden. Ik ken legio vrouwen die na één IVF-ronde vijf tot acht (of meer) ingevroren embryo’s overhouden. Voor ons zat dat er bij lange na niet in. Waarom zou ik dan niet, op mijn manier, hetzelfde doen?

Ik heb ooit gelezen dat vrouwen in mijn situatie met zeven tot negen rondes IVF net zoveel kans maken op een gezond kind als vrouwen die niet kampen met fertiliteitsproblemen. En dus hebben wij besloten tot negen rondes te gaan. Dat was ons eindpunt.

Voorbereiden op een terugplaatsing

Door alle embryo’s eerst in te vriezen kreeg ik tijd om me voor te bereiden op de terugplaatsing. Het terugplaatsen van een ingevroren embryo is anders dan een verse terugplaatsing direct na een stimulatie periode. Ik denk dat mijn lijf en geest deze tijd nodig heeft gehad om te herstellen.

Door een verse terugplaatsing drie dagen na de punctie, zoals in Nederland gebruikelijk is, wordt je van de ene dag op de andere in een nieuwe emotie geslingerd. Van hopen en hormonen spuiten zit je ineens in de wachtweken. Je herstelt nog deels van de punctie en tegelijk probeer je ieder symptoom te duiden “zou ik zwanger zijn?” De tijd tussen punctie en terugplaatsen heb ik als positief ervaren.

Supplementen

Ik wilde er alles aan doen om de kwaliteit van de eicellen die er waren te optimaliseren. Ik heb dan ook heel wat supplementen geslikt. Ben je benieuwd naar het effect van supplementen en welke misschien voor jou van toepassing zijn? Lees dan ook: Deze voedingssupplementen verbeteren vruchtbaarheid.

Zoek steun bij andere vrouwen

Ik heb me erg alleen gevoeld, de hele wereld leek door te gaan met leven en ik stond stil. Maar ik was niet alleen. Ik heb veel steun gehad aan een online community. Zoek op #TTC (trying to conceive), #IVF of #alszwangerwordennietvanzelfgaat op bijvoorbeeld Instagram. Ik weet ook dat er op Facebook groepen zijn waar je je bij kunt aansluiten. Hier worden ervaringen gedeeld, kun je navragen of dat wat je voelt “normaal” is, wordt er met elkaar meegeleefd, worden tips gedeeld en krijg je van alle kanten een steuntje in de rug als het even niet zo goed gaat. Of je nu wilt of niet, IVF zit de hele dag in je hoofd. In deze communities kun je alles kwijt.

Zelfzorg!

Zorg ervoor dat je tijdens IVF ook iets liefs doet voor jezelf. Ik mediteerde en heb acupunctuur geprobeerd. Ik weet niet of het echt helpt met zwanger worden maar dat was ook niet mijn doel. Ik wilde graag rust in mijn hoofd nu de hormonen de overhand namen. Beiden hebben geleid tot een beter humeur.

Zwangerschap na verlies is niet eenvoudig

En tot slot, als je dan eindelijk zwanger bent, weet dat je niet per definitie op een roze wolk plaatsneemt. Ik heb me negen maanden lang ongerust gemaakt. In alle eerlijkheid, alles ging goed en er was niets om me zorgen over te maken. Toch was het voor mij een kwestie van overleven tot de volgende echo. Ik had zo hard geknokt, wat nou als het (weer) mis ging?

Laat de moed niet zakken als het langer duurt. Je bent niet de enige vrouw die er langer over doet en meer dan drie rondes IVF nodig heeft. Zoek een aantal voorbeelden tegen wie je kunt opkijken, probeer positief te blijven en lees je in. Wees je eigen advocaat, waak er voor dat je niet over je grenzen gaat en zorg goed voor jezelf.

Foto: Brooke Larke via Unsplash


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid