
Invloed van roken op je kinderwens
Dat je er verstandig aan doet om te stoppen met roken, dat is bekend. Het is beter voor je eigen gezondheid, voor de mensen om je heen en je portemonnee. Er is nog een reden om te stoppen, eentje die vaak over het hoofd wordt gezien en dat is: stoppen omdat je een kinderwens hebt. In dit artikel spreek ik met twee professionals over de invloed van roken op je kinderwens.
Clasien van der Houwen, gynaecoloog (tot voor kort ook praktiserend) en vanaf de oprichting in 2016 voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start van het Trimbos Instituut werkte in een fertiliteitskliniek en zag daar onder andere vrouwen die roken. “Als je dan vraagt ‘hoe denk je daarover’, dan zeggen ze: ‘zodra ik zwanger ben stop ik’. Maar wat veel vrouwen, en ook mannen, zich niet realiseren is dat ze beter al voor de zwangerschap kunnen stoppen”, opent Clasien ons gesprek.
Invloed van roken op je kinderwens
Vrouwen die roken hebben gemiddeld meer tijd nodig om zwanger te worden. Als zwanger worden niet lukt kan je een vruchtbaarheidsbehandeling krijgen. Clasien: “en wanneer dat het geval is, hebben vrouwen die roken twee keer zoveel IVF-behandelingen nodig dan vrouwen die niet roken om uiteindelijk hun zo gewenste baby te kunnen verwelkomen.”
Naast moeilijker zwanger worden, hebben vrouwen die roken ook meer kans op:
- Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
- Aangeboren afwijkingen zoals: schisis of hazenlip (gehemeltespleet), hartafwijkingen, een klompvoetje, gastroschisis (opening in de buikwand) of open ruggetje.
- Miskramen.
“Dat gaat toch wel echt ergens over. Als ik dit uitleg, zie ik vrouwen schrikken, ze dachten dat de gevolgen van roken wel meevielen.
Het gaat zelfs zover dat als mannen roken de kans op aangeboren afwijkingen ook verhoogd is. Niet in dezelfde mate als wanneer de vrouw rookt, maar het is zeker aantoonbaar. We weten niet zeker waar die verhoogde kans vandaan komt, het zit hem of in het meeroken of in DNA-schade aan de spermacellen”, vertelt Clasien.
De eerste duizend dagen van een kind
Linda de Boer-Hendriks is gespecialiseerd stoppen-met-roken coach en spreekt wekelijks nieuwe cliënten die zij zowel face-to-face als telefonisch ondersteunt tijdens het stoppen met roken: “de eerste duizend dagen van een kind zijn van fundamenteel belang voor de ontwikkeling, gezondheid en het (mentale) welzijn tijdens de rest van zijn of haar leven. Een kind dat in die periode wordt blootgesteld aan roken loopt niet alleen risico op lichamelijke ongemakken maar ook op achterstand voor de rest van zijn of haar leven.”
We starten met tellen van die eerste duizend dagen vanaf het moment van bevruchting en tellen daarna door tot het tweede levensjaar van je kind. Maar eigenlijk begint de start van je kindje al eerder, namelijk zo’n 12 maanden preconceptie, dus nog voordat je zwanger bent. “Juist die periode is van invloed om een gezonde zwangerschap te starten. Dan al rookvrij zijn helpt.” voegt Linda toe.
Stoppen met roken bij kinderwens
De gevolgen van roken voordat je zwanger wordt liegen er niet om en het is dus niet voor niets dat Linda zich dubbel en dwars inzet voor deze vrouwen en hun partner. “Juist die partner wordt nog weleens over het hoofd gezien”, concludeert Linda.
Wil je tips van Linda over stoppen met roken, lees dan hier verder. Ben je zorgverlener en ben je benieuwd naar hoe je iemand kunt ondersteunen tijdens het stoppen? Lees dan: Zorgverlener, zo bied je hulp bij stoppen met roken
—
Aan dit artikel werkten mee: Clasien van der Houwen, gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start van het Trimbos Instituut. Linda de Boer-Hendriks werkte 15 jaar als doktersassistente. In 2009 werd zij zelfstandig medisch assistente in de zorg. Linda is gespecialiseerd stoppen-met-roken coach en zet zich in voor het rookvrij opgroeien van kinderen. Zij is ambassadeur Rookvrije Start en lid van Landelijke Coalitie Kansrijke Start.
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?