
Het liep anders, het werd NICU
Het liep anders… het werd de NICU
Ook als je je van te voren had voorbereid op een andere uitkomst, dan nog was dit misschien niet wat je van de bevalling had verwacht. Of had gehoopt.
Geen gouden uurtje
Er was geen gouden uurtje waarin je uitgebreid kon knuffelen. Er was geen rust en ruimte. Er was even geen tijd voor jou. Het medische team nam het over en plotsklaps was daar je baby. Je hebt hem of haar gezien maar als snel werd hij of zij in een couveuse gelegd en weggereden naar een andere afdeling: de NICU of couveusekamer
Het is stil nu je alleen op een ziekenhuiskamer ligt zonder je pasgeboren baby aan je zijde. Het kan zijn dat je nu al rondloopt, en de pijn en ongemakken na een keizersnede of een vaginale bevalling wegwuift. Je motivatie geeft kracht: je wilt naar je baby. Nu. Je wilt zelf kunnen gaan en niet worden geduwd in je ziekenhuisbed. Een rolstoel voelt als een compromis.
Stress kent veel emoties
Daar ga je, op naar je kindje. Het is normaal als je handen beven als je de die kleine vingertjes aanraakt. Het is normaal als de onrust in je lichaam raast. Het is normaal als huilt en je onzeker bent. Het is normaal als je alle apparaten en alarmen overweldigend vindt. Het is normaal dat je niet weet wat je moet vragen aan de verpleging of artsen die hun ronde doen. Het is normaal als je gelaten toekijkt. En het is ook normaal als je strijd voelt: “dit gaan jullie gewoon even doen!” Al deze gevoelens horen bij een stressvolle situatie.
Gids kraamtijd op de NICU
Om die stress een klein beetje de baas te worden heb ik een gids geschreven voor jou. Hierin vind je niet alleen informatie over de afdeling in het ziekenhuis waar je liever geen weet van had gehad. Maar ook een nuttige vragenlijst waarmee je de juiste antwoorden krijgt. Antwoorden die houvast geven, die ervoor zorgen dat je weet wat er gaande is. Je kunt hem nu bestellen, als papieren magazine of ebook.
–
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?