
Wat kun je aflezen aan de grootte van een embryo?
Al vroeg in de zwangerschap wordt gestart met het maken van echo’s. Dit is zeker het geval als je met behulp van het ziekenhuis zwanger bent geworden. Tijdens iedere echo wordt het embryo zorgvuldig gemeten. Wat zegt dat nou, de grootte van een embryo? En zijn alle embryo’s eigenlijk gelijk?
Grootte van een embryo
Vroeger werd gedacht dat ieder embryo vroeg in de zwangerschap precies dezelfde groei doormaakt. Dus zei de lengte iets over de leeftijd van het embryo en de duur van de zwangerschap. Tegenwoordig weten we dat embryo’s niet allemaal gelijk zijn.
We weten dat iedere zwangerschap net even anders verloopt en daarmee zijn er ook verschillen in de ontwikkeling van een embryo op te merken. We zien dat aan de grootte van het embryo, deze kan net iets groter of net iets kleiner zijn dan de norm. De grootte van een embryo wordt gemeten om groei vast te stellen. Gaat dit snel genoeg of zit er vertraging in. Daarnaast kan de grootte van een embryo ook iets zeggen over het verloop van de zwangerschap, de geboorte en het latere leven van je kind.
Een gemiddeld of groot embryo
Veel embryo’s die wat groter zijn, ontstaan bij stellen met een vis- en energierijk dieet (mediterraan). Er is voldoende foliumzuur en vitamine B12 aanwezig en grotere embryo’s blijken net iets vaker jongetjes.
Een klein embryo
Een kleiner embryo zien we vaker terug bij stellen met een westers dieet (aardappelen, groente, vlees en vetten). Te weinig foliumzuur en/of te weinig fruit, groente en vitamine B12 kunnen de groei van een embryo ook belemmeren. Tot slot werken alcohol, roken en/of een hoge bloeddruk de groei van een embryo tegen.
Ben je zwanger en is een kleiner embryo gemeten? Dan loop je misschien meer kans op een risicozwangerschap of pre-eclampsie. Ook het kind loopt een klein beetje meer risico. Zo komt het vaker voor dat kleine embryo’s ontwikkelen in een kindje met een abnormaal aantal chromosomen. Ook hebben deze kinderen vaker een laag geboortegewicht of worden ze te vroeg geboren. Onderzoek toont aan dat het kind later (rond zijn zesde) meer aanleg heeft voor een hoger cholesterol, een verhoogd vetpercentage of hogere bloeddruk (onderdruk).
Een kleiner embryo is geen reden tot paniek
We hebben in dit artikel de feiten opgesomd. Hier gaan heel wat onderzoeken aan vooraf. Een gezonde zwangerschap van een in het begin kleiner embryo, groeit hoogstwaarschijnlijk uit tot een gezond kind. Rekenen we terug, dan zien we echter dat bijvoorbeeld kinderen met een abnormaal aantal chromosomen of kinderen die te vroeg worden geboren, net iets vaker starten als een kleiner embryo. Geen reden tot paniek dus. Je bent in goede handen bij je verloskundige praktijk of het ziekenhuis.
Invloed op een gezond embryo
Er zijn best wat factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van een gezond embryo. Denk bijvoorbeeld aan gezonde voeding en het slikken van de juiste voedingssupplementen voorafgaand aan de zwangerschap. Ben je benieuwd wat je zelf kunt doen voordat je zwanger raakt? Lees dan ook: Kun je de kwaliteit van eicel of zaadcel verbeteren?
—
Anders dan verwacht was op 14 december 2019 te gast bij het Fertility Congres, georganiseerd door ReThink. Dit artikel is geschreven op basis van de daar gepresenteerde actuele wetenschappelijke inzichten op het gebied van preconceptie, fertiliteit, zwangerschap en de gezondheid van het kind.
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?