
Even voorstellen: Ouders Overleden Kind
Rondom de kernwoorden herkenning, troost en perspectief werd in 1981 Ouders Overleden Kind (OOK) opgericht. OOK maakt lotgenotencontact mogelijk en organiseert verschillende activiteiten om juist dat contact te faciliteren. OOK is actief in het hele land en is er voor alle ouders van een overleden kind, ongeacht de leeftijd of oorzaak van het overlijden.
Ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen.
Aan Cecile Bus, voorzitter van vereniging OOK vroegen wij:
Wat doen jullie voor ouders van een overleden kind?
“We zorgen ervoor dat lotgenoten met elkaar in contact kunnen komen. We organiseren o.a. gespreksgroepen, workshops, lezingen of wandelingen in de regio. Maar we gaan ook in groepjes naar theatervoorstellingen of de bioscoop. Daarnaast organiseren we landelijk een ouderweekend. Online zijn we uiteraard op social media te vinden en we maken een podcast waarin we rouw bespreekbaar maken. Tot slot verschijnt viermaal per jaar ons magazine.
We zijn er ook voor ouders in directe nood, onze hulplijn zorgt er voor dat een lotgenoot binnen 48 uur contact opneemt. We leiden onze vrijwilligers op die contactouder willen zijn of op een andere manier actief in OOK d.m.v. een communicatietraining.
We zijn er niet alleen voor de ouders zelf. We geven ook voorlichting op scholen, aan de politieacademie en komen langs bij bedrijven wanneer één van de collega’s een kind verliest.”
Waarom zijn jullie met dit initiatief gestart?
“Een aantal ouders van overleden kinderen vonden elkaar en starten samen gespreksgroepen op en daarna volgden ook andere activiteiten. Dit is uitgegroeid tot een landelijke vereniging met c.a. 1400 leden.”
Waar zijn jullie trots op?
“We zijn trots op alle ouders die ieder op hun eigen manier met vallen en opstaan proberen het verdriet te overleven en te verweven met hun leven. En natuurlijk zijn we trots op onze vereniging en alle vrijwilligers die al zoveel jaar waardevol is voor zoveel ouders.”
Wat missen jullie in de hulpverlening rondom babysterfte?
“Een handreiking voor de omgeving, hoe om te gaan met de dood van een kindje en de rouw van de ouders en broertjes en zusjes.”
—
Aan dit artikel werkte mee: Cecile Bus, voorzitter van vereniging OOK.
Foto: Milan Popovic via Unsplash
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?