
Even voorstellen: Het Berrefonds
Het Berrefonds is actief in België en staat sinds februari 2009 ouders en hun naasten bij wanneer een kind komt te overlijden. Zij bieden houvast door middel van het verstrekken van een Koesterkoffer, waarin laatste herinneringen kunnen worden vastgelegd. Ook is er ruimte voor lotgenotencontact en schreven zij vorig jaar het boek ‘het rouwt in jou’.
We verdelen jaarlijks ongeveer 1250 koesterkoffers. Daarbuiten zien we ook veel ouders terug in ons Koesterhuis en op evenementen.
Aan Christine Vandenhole, founder & coördinatrice van het Berrefonds vroegen wij:
Wat doen jullie voor ouders van overleden kinderen?
“Na het overlijden van onze eerste zoon, zagen we als zorgverleners de lacune in de zorg naar ouders toe na het overlijden van hun baby. Er werden toen amper herinneringen gemaakt van een baby. Dat moest anders. Zo ontstonden o.a. de Koesterkoffers.
Het kloppende hart van onze organisatie is het Koesterhuis in Antwerpen. Een gezellige ontmoetingsplaats voor ouders, familie, vrienden en vrijwilligers. Hier hebben we ook onze kantoren en is ons distributiecentrum voor Koesterkoffers en webshop bestellingen. Om lotgenotencontact te stimuleren organiseren wij praatgroepen en events. Ook schreven we een boek waarin we de stem van ouders die hun kind verliezen laten horen.”
Wat maakt jullie uniek?
“De Koesterkoffers worden in samenwerking met 80% van de Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen verdeeld aan ouders die een kind(je) verliezen.
Daarnaast werken we aan een maatschappelijke verandering in de kijk op rouw na het verlies van een kind. We delen graag onze ervaringsgerichte aanpak via vormingen met professionals die in aanraking komen met rouw. Inmiddels worden we vaak als intermediair gezien tussen ouders en professionals in de medische wereld.”
Waar zijn jullie trots op?
“Koesterkoffer werd in 2017 verkozen als ‘woord van het jaar door Van Dale.”
Hoeveel ouders helpen jullie ongeveer per jaar?
“We verdelen jaarlijks ongeveer 1250 koesterkoffers. Daarbuiten zien we ook veel ouders terug in ons Koesterhuis en op evenementen.”
Wat missen jullie in de hulpverlening rondom babysterfte?
“Zorgverleners zouden nog meer het tempo van ouders moeten volgen en vullen best zo weinig mogelijk emoties en keuzes in. Het afscheid kan nooit meer worden overgedaan en moet dus in één keer goed zijn, laat het dan ook zo gaan als ouders wensen.
Empoweren van ouders moet de norm zijn. Oftewel: ouders moeten goed geïnformeerde keuzes kunnen maken, er moet ruimte zijn voor intens verdriet en hun warme omgeving helpt hen telkens weer recht te staan.”
—
Aan dit artikel werkte mee: Christine Vandenhole, founder & coördinatrice van het Berrefonds.
Foto: Berrefonds
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?