
Ernstige pre-eclampsie en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Levenslange schade na ernstige pre-eclampsie voorkomen. Daar houden internist Jeanine Roeters van Lennep en gynaecoloog Hans Duvekot zich dagelijks mee bezig. Onlangs werden zij geïnterviewd voor de podcast ‘In Opname’ van het Erasmus MC.
Vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van ernstige pre-eclampsie, hebben zowel in de zwangerschap als later in het leven een verhoogde kans op hart- en vaatziekten incl. hersen- of hartinfarcten.
Erkenning: pre-eclampsie voelt bedreigend
De podcast is zeker de moeite waard. Dr. Roeters van Lennep en Dr. Duvekot vertellen duidelijk over de gevolgen van ernstige pre-eclampsie en de werkwijze op hun poli. Ik vond het fijn om van hen te horen: pre-eclampsie voelt bedreigend, juist omdat het onomkeerbaar is. Ook vertellen ze over familie en vrienden die maar niet begrijpen dat ernstige pre-eclampsie voor sommige vrouwen blijvende gevolgen heeft. ”Nu is het toch over, je bent weer thuis, je kind is 8 maanden. Lekker van genieten”. Zij zien dagelijks dat dat niet altijd zo makkelijk gaat.
Een kleine groep vrouwen ontwikkelt ernstige pre-eclampsie
Ongeveer 3% tot 5% van de 160.000+ zwangere vrouwen per jaar, krijgt te maken met pre-eclampsie. Een nog kleiner percentage van deze groep ontwikkelt ernstige pre-eclampsie. Het gaat dus om een relatief kleine groep vrouwen die tijdens de zwangerschap naast een hoge bloeddruk ook nog hersen- en/of leverproblemen ontwikkelt of waarbij het kind niet (meer) goed groeit of waarbij pre-eclampsie overslaat in het HELLP-syndroom.
Iedere vrouw kan pre-eclampsie ontwikkelen in zwangerschap. Er zijn een aantal risicofactoren bekend die een iets verhoogde kans geven op pre-eclampsie. Namelijk: vrouwen met een hoger gewicht, donkere vrouwen, vrouwen die ook voorafgaand aan de zwangerschap een hoge bloeddruk hebben, vrouwen die eerder pre-eclampsie hebben gehad en tot slot speelt ook een genetisch aspect een rol.
Balanceren op een dun draad
Pre-eclampsie houdt pas op als de zwangerschap voorbij is. Heel soms ontwikkelt het zich echter nog na de zwangerschap. Aangezien pre-eclampsie een levensbedreigende ziekte kan zijn voor moeder en kind, balanceren artsen op een dunne draad. Ze proberen tijd te winnen met bloeddrukverlagers zodat het kind zo lang mogelijk de tijd krijgt om zich te ontwikkelen in de baarmoeder. Maar het is niet ondenkbaar dat een kind te vroeg gehaald wordt om de gezondheid van de moeder te redden. Gemiddeld bevallen de vrouwen in het Erasmus MC met ernstige pre-eclampsie rond de 31 weken zwangerschap. Het kind ligt daarna nog tot ongeveer de uitgerekende datum in het ziekenhuis. Na 34 weken zwangerschap zal een arts nooit treuzelen en het kind direct halen bij de diagnose ernstige pre-eclampsie.
Pre-eclampsie en verhoogd risico op hart- en vaatziekten
Het blijkt dat 42% van de vrouwen met ernstige pre-eclampsie een vorm van hoge bloeddruk heeft overgehouden na de zwangerschap. Soms slikt een vrouw haar leven lang bloeddrukverlagers. Dat doet iets met je: je begon gezond aan een zwangerschap en nu zit je aan de medicijnen. Er blijkt na pre-eclampsie vaak (mede hierdoor) ook psychisch iets veranderd.
Het is nog niet duidelijk wat het verband is tussen ernstige pre-eclampsie en een verhoogd risico op hart en vaatziekten. Er bestaan nu drie theorieën die worden onderzocht:
- Vrouwen die op jonge leeftijd pre-eclampsie hebben gekregen, krijgen op latere leeftijd hart- en vaatziekten. Pre-eclampsie is in deze theorie een vroege uiting van hart- en vaatziekten. De zwangerschap kun je in dit geval zien als stress-test.
- Als je ernstige pre-eclampsie hebt, houd je heel veel vocht vast. Je bloedvaten lekken letterlijk vocht en zijn na de ziekte dan ook beschadigd. Die beschadigingen zijn de reden voor hart- en vaatziekten op latere leeftijd.
- Een combinatie van de twee bovengenoemde theorieën.
Kun je hart- en vaatziekten op latere leeftijd voorkomen?
Wat kun je doen om hart- en vaatziekten op latere leeftijd te voorkomen of hoe ben je er in elk geval op tijd bij? Leef gezond aldus Dr. Roeters van Lennep. De juiste voeding en voldoende beweging lijken hun vruchten af te werpen. En laat geregeld je bloeddruk meten bij de huisarts. Dan weet je waar je aan toe bent.
Wil je de hele podcast luisteren? Ga dan naar erasmusmc.nl/nl-nl/podcast-in-opname
–
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?