
4 tips: je draai vinden op je werk na een medische zwangerschap
Verdriet kan invloed hebben op relaties, je perspectief op het leven en op dagelijkse routines waaronder je werk. Op je werk komen productiviteit en je emoties samen en moet je die zien te verweven met de eisen je werkgever. En dat terwijl je hoofd daar eigenlijk niet zo staat. Het voelt alsof je de draad weer moet oppakken. Soms omdat je werkgever daar gemakshalve vanuit gaat, soms omdat je dat vanzelf verlangt. Alleen de draad weer oppakken na een levensgrote gebeurtenis, dat is knap lastig. Dus, je draai vinden op je werk na een medische zwangerschap, hoe doe je dat?
“Ik zag er tegenop om weer terug te moeten naar mijn werk. Iedereen wist dat mijn zwangerschap niet zorgeloos was. Wat moest ik zeggen als ze vragen zouden stellen? Maar eenmaal op kantoor werd er niet over gesproken. Hoe was mijn weekend? Wist ik al dat een andere collega ook zwanger was? Kon ik vanmiddag aansluiten bij een vergadering? Niemand verwees naar die aanwezige buik waarin mijn kindje haar uiterste best deed zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ik voelde mij alleen.”
Geen roze wolk
Vertellen over moeilijke dingen, dat kan knap lastig zijn. Zeker wanneer die moeilijke dingen verband houden met doorgaans leuke dingen. Zoals een zwangerschap of geboorte. Iedereen weet dat je de ander dan feliciteert, dat je vragen stelt en dat er met een grote hoeveelheid liefde of humor wordt gekletst bij het koffiezetapparaat. Maar als diezelfde zwangerschap ineens complex wordt, wanneer vroeggeboorte of verlies dreigt of wanneer je dat is overkomen, dan houden de vragen op.
Rouw
Laten we nu niet langer om de hete brei heen draaien: je bent in rouw. Ja, dat ben je ook als je kindje leeft. Je rouwt om een bijzondere ervaring die je niet is gegund, je rouwt om restklachten na de geboorte of om het missen van een onbezorgde kraamtijd. Deze ervaringen moet je nu zien te verweven met je prille moederschap. Om dat goed te doen, moet je ze onder ogen zien en ze doorleven. Dat noemen we ook wel ‘rouwtaken’.
Het is goed je daarvan bewust te zijn, want dan wordt het nu ook duidelijk waarom je vermoeid raakt op je werk. Waarom je moeite hebt je te concentreren of waarom je je zo alleen voelt en je lang niet alle (werkgerelateerde) gesprekken interessant vindt. Althans minder interessant dan een paar maanden geleden.
“Ik keerde na mijn zwangerschapsverlof terug op de werkvloer. Maar ik was niet dezelfde als voor de bevalling. Mijn baby kwam te vroeg, waarna ik 7 weken op de NICU leefde. Ik voelde me schuldig dat ik mijn zoontje bij de opvang had achtergelaten. Loslaten? Daar was ik helemaal nog niet aan toe. Mijn collega’s herkenden dat gevoel wel, ook zij vonden het niet leuk dat hun kind naar de opvang ging maar als ze dan uiteindelijk op de fiets zaten richting kantoor, vonden ze het ook wel even lekker. Even zonder kind. Maar bij mij knaagde er iets anders: mijn kind was kwetsbaar, mocht niet ziek worden, niet weer in het ziekenhuis belanden en bovenal mocht ik hem niet nu alsnog verliezen… dat deelde ik allemaal niet. ik knikte en heb daarna eigenlijk nog maar weinig kunnen delen over het prille leven van mijn zoon.”
je draai vinden op je werk na een medische zwangerschap met deze tips
Je alleen voelen in een team is niet leuk. Hoewel je kunt beredeneren dat je collega’s eigenlijk rekening met jou zouden moeten houden, is dat lang niet altijd het geval. Dat is jammer en een groot gemis, maar helaas hebben maar weinig mensen geleerd om er te zijn voor een ander. Om er voor te zorgen dat je op de werkvloer je draai weer vindt, kun je ook het heft in eigen hand nemen. Hier zijn vier essentiële tips om je op weg te helpen:
- Samen de dag starten – Vraag aan je leidinggevende of een fijne collega of je de eerste dag eerst samen kunt afspreken. Je kunt even bijpraten, je zorgen delen en daarna samen het kantoor, de afdeling of de kantoortuin binnen lopen. Zo voel je je minder bekeken en alleen.
- Communiceer je behoeften – Deel je situatie met je leidinggevende en/of collega’s. Laat ze weten dat je rouwt en dat je wat flexibiliteit en begrip nodig hebt. Deze transparantie kan helpen om een ondersteunende omgeving te creëren waarin anderen zich bewust zijn van je emoties en hun hulp kunnen aanbieden. Denk ook na over de invulling van je werk, wil je even geen klantcontact of uitputtende vergaderingen voorzitten? Welke taken vind je nu wel leuk? Met wie wil je meer samenwerken?
- Maak afspraken met collega’s – Zoek collega’s bij wie je je op je gemak voelt om over je gevoelens te praten. Deze mensen kunnen een luisterend oor bieden. Stem af dat ze je ophalen voor een kop koffie of dat ze je meenemen naar buiten op gezette tijden.
- Neem pauzes – Weer aan het werk gaan, betekent niet dat je je emoties moet onderdrukken. Het nemen van korte pauzes gedurende de dag om je gedachten te ordenen kan verlichting brengen.
Is dit voor jou herkenbaar?
Wil je eens vrijblijvend praten met iemand die in jouw schoenen heeft gestaan? Iemand die net als jij terugkeerde op de werkvloer, en pats boem middenin een kantoortuin stond terwijl ze daar niet wilde zijn? Dat kan, vraag hieronder een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met mij (Gaby), als je wilt ben ik jouw mentor en coach. Met mij kun je delen, je gedachten ordenen, verwerken, zachter leren terugkijken op je zwangerschap en weer vooruit leren kijken.
—
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?