Dit staat er in je postpartum plan

Tijdens je zwangerschap wil je idealiter nadenken over je postpartum plan. Hierin geef je antwoord op vragen als:

Dit staat er in je postpartum plan

Zorg – Wie is er voor broertjes en zusjes of huisdieren als ik in het ziekenhuis ben? Hoe zit het met het huishouden? Wie kan het vuil wegbrengen of de post van de mat halen? Tot zover de praktische vragen. Hoe zit het met je eigen herstel, wat heb jij nodig tegen pijn en/of ongemakken? Lukt het je fysiek om je baby te voeden en te dragen?
Voeding – Kies ik voor borstvoeding of flesvoeding? Heb ik alles in huis om te kunnen kolven? Wie is verantwoordelijk voor flessen: het ziekenhuis of ik? Of weet ik nu al dat ik rekening moet houden met sondevoeding?
Support – Wie zit er in mijn postpartum team? Kan ik (alsnog) een beroep doen op een kraamverzorgende, doula, therapeut of coach? Wie in mijn familie of vriendenkring kan helpen? Welke vraag stel ik aan wie?
Kraambezoek – Hoe wil ik omgaan met kraambezoek? Wil ik of mag er bezoek komen in het ziekenhuis? Wie en hoeveel mensen nodig ik per keer thuis uit? Mogen er dan kinderen mee komen? Wat kan ik vragen aan mijn bezoek (hulp met koken, het huishouden, wie kan er iets voor mij kopen of wie geeft het beste advies)?
Zelfzorg – Wat heb ik nodig, in het ziekenhuis en thuis? Denk aan spullen of kleding maar ook rustmomenten, eten of advies. Hoe zorg ik dat ik thuis uitrust en weer tot mezelf kom na een complex geboorteverhaal?
Weer aan het werk – Wanneer ga ik weer aan het werk? En kan dat dan ook, of heb ik meer tijd nodig om te herstellen, hechten of tot mezelf te komen? Kan ik het werk wat ik deed nu nog beoefenen?

Tot zover je plan. Maar eenmaal thuis na een hectische periode, begint een nieuw hoofdstuk. Lees daarom ook:

Foto: Anders dan verwacht


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid