Ik startte met Het grote kleine babyboek

“Josephien werd te vroeg geboren, veel te vroeg én veel te licht. En dat betekende dat haar eerste weken of eigenlijk maanden er heel anders uit kwamen te zien dan de eerste weken en maanden van de meeste baby’s. Natuurlijk gold voor ons ook dat de eerste voeding een mijlpaal was, of het eerste lachje. Alleen in ons geval waren daar al zoveel mijlpalen aan vooraf gegaan dat ik de tel kwijt raakte. Terwijl ik juist al die stapjes zo graag wilde vastleggen. Ik besloot daarom een invulboek te ontwerpen voor prematuur (te vroeg) en/of dysmatuur (te licht) geboren baby’s. Zodat ouders alle stapjes kunnen vastleggen, compleet met foto’s en anekdotes uit de ziekenhuisperiode en de eerste weken thuis. Ik noemde het: Het kleine grote babyboek.”

Zo begint Ilse haar verhaal. Na een spannende kraamtijd werd duidelijk dat wat zij nodig had om een zware periode te verwerken niet in overvloed bestond. Ze zocht een invulboek om de eerste weken van haar dochters leven vast te leggen en tegelijk haar trauma van zich af te schrijven. En dus startte ze met het schrijven en ontwerpen van ‘Het grote kleine babyboek’. “Dat onze tweede dochter veel te vroeg werd geboren kwam als een complete verrassing. Toen ik 25 weken zwanger was, werd ik ernstig ziek. In het ziekenhuis werd duidelijk dat ik pre-eclampsie had dat zich had ontwikkeld in een ernstige en gevaarlijke vorm: het HELLP-syndroom. Dit veroorzaakte, een bijna fatale, hersenbloeding. Om ons leven te redden moest de zwangerschap zo snel mogelijk worden beëindigd. Zo werd op 10 oktober 2016 Josephien via een spoedkeizersnede geboren. Na een zwangerschapsduur van 25+4 weken en met een geboortegewicht van 510 gram. De weken die volgden waren slopend.”

NICU dagboek

Zoals in de meeste NICU’s gebruikelijk is, hielden de verpleegkundigen van Josephien een dagboekje bij. Hier werd bijna dagelijks iets in geschreven. Ilse: “Dit boekje betekent heel erg veel voor ons. Maar ik wilde daarnaast ook een babyboek invullen. Ik kwam er alleen snel achter dat de normale babyboeken helemaal niet geschikt waren voor onze baby. Er was simpelweg niet voldoende ruimte om de eerste periode van Josephien te beschrijven. Ik vond het belangrijk voor haar om alles vast te leggen zodat ze later terug kan lezen wat een vechter ze is. Maar ik hoopte ook dat het therapeutisch zou werken voor mij. Zo’n lange ziekenhuisopname na de bevalling is zwaar, en in sommige gevallen traumatisch. Maar het is wél de kraamtijd en het begin van het leven van je kindje.

Bijzondere mijlpalen vastleggen

Er waren wel één of twee andere boeken op de markt, maar daar kon ik mij niet zo in vinden. Ze zijn mooi, maar voor mij te modern. Ik houd nu eenmaal meer van een vintage look. Ik ben daarin vast niet de enige, en dus dacht ik: er is ook nog wel ruimte voor een babyboek als deze.”

Op een zekere dag begon Ilse dus aan het ontwerp. “Ik ben gaan brainstormen over die eerste stressvolle weken en heb alle dingen verzameld die deze kleine kindjes meemaken. Van eerste opvang op de NICU tot overplaatsing naar High- en later de Medium Care. En van medium Care naar de eerste dagen thuis. De mijlpalen die ik hierin heb opgenomen passen bij deze eerste levensfase van de baby. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer buidelen, de dag dat je kindje voor het eerst de couveuse uit mag, het verhuizen naar een nieuwe afdeling of papa en mama die mogen blijven logeren om te oefenen met de verzorging (ook wel inroomen genoemd). Ik heb aandacht besteed aan onderwerpen als voeding en gewicht en er is ruimte voor een verpleegkundige om de dag of week te beschrijven.

Het grote kleine babyboek

Ik heb expres gekozen voor een ringband, zo kun je het boek omklappen en omdraaien. Dit schrijft makkelijker als je naast de couveuse zit met het boek op schoot. Mooi toch om te schrijven over je dag terwijl je tijd doorbrengt met je kindje? Hij is ook groot, precies een A4. Ook daar is over nagedacht. Er moeten foto’s in kunnen en het is nu eenmaal makkelijker om standaard maten aan te houden. Je hebt al zo veel aan je hoofd, het verknippen van foto’s of het laten afdrukken in een speciaal formaat behoren niet tot de prioriteit als je al je vrije minuten in het ziekenhuis doorbrengt.”

Traumaverwerking

Het schrijven en vormgeven van dit boek heeft later een belangrijke rol gespeeld in het herstel en traumaverwerking van Ilse. De daadwerkelijke publicatie was natuurlijk ‘de kers op de taart’. “Het voelt goed om aan zo’n traumatische ervaring een positieve draai te geven!”

Inmiddels betekent het boek ook veel voor andere vrouwen. In zes maanden tijd verkocht Ilse 50 boeken. “Daar ben ik zo trots op. Wat zo’n klein meisje, een rot ziekte als HELLP en een hersenbloeding al niet teweeg kunnen brengen. Dit project is uitgegroeid tot een ware missie. Ik zou het mooi vinden als ouders een babyboek als deze cadeau krijgen. Veel vrienden en familie kopen kleertjes of knuffels. Maar in de couveuse is daar helemaal geen ruimte voor en daarbij, baby’s dragen de eerste weken nog geen kleding. Wanneer het een kritieke situatie is, voelt speelgoed voor later misschien ook niet altijd gepast. Het grote kleine babyboek is daarom een mooi cadeau.”

Samenwerken met de NICU

Ilse is nog maar net begonnen en zoekt contact met verschillende ziekenhuizen. Hier laat ze inkijkexemplaren achter. Het grote kleine babyboek is te zien in ziekenhuizen in Zwolle, Maastricht en in Amsterdam. Ook heeft het eerste Ronald McDonald Huis het boek in een informatierek geplaatst.

Ilse: “Dat zij achter me staan, sterkt me. Ik kom van ver, en nu kan ik er zijn voor anderen. Ik had echt moeite met deze afdelingen, juist omdat wij hier zo ontzettend veel angstige momenten hebben beleefd. Nu ik wat verder ben, is de NICU een plek geworden waar ik op mijn manier ouders kan bijstaan. Ik wil ze iets moois en positiefs bieden in tijden van stress.”


Aan dit artikel werkte mee: Ilse Veijer-Selles, auteur van ‘Het grote kleine babyboek’. Het invulboek speciaal voor de aller-allerkleinsten. Ben je benieuwd naar Het grote kleine babyboek? Neem dan een kijkje op www.hetgrotekleinebabyboek.nl. Het boek is bestellen via bol.com en in de webwinkel van Uitgeverij Boekscout.

Foto: Ilse Veijer-Selles


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid