
Diagnose pre-eclampsie: ziek omdat je zwanger bent
“21% van de zwangerschappen verloopt gecompliceerd en dan reken ik miskramen niet mee. Doe ik dat wel, dan blijkt dat 1 op de 3 zwangerschappen wordt gecompliceerd door iets” zegt Dr. Hans Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Eén van die complicaties is pre-eclampsie. Zowel de oorsprong, het ziektebeeld als de nasleep van pre-eclampsie roept bij veel vrouwen (en hun omgeving) heel wat vragen op. Daarom vroeg ik Dr. Duvekot: wat moet een zwangere vrouw weten als de diagnose pre-eclampsie wordt gesteld?
Als we pre-eclampsie vaststellen, nemen we geen enkel risico.
Wat is dat eigenlijk, pre-eclampsie?
Laten we beginnen bij het begin. Tijdens je zwangerschap kun je een hoge bloeddruk ontwikkelen. We spreken van zwangerschapshypertensie wanneer er alleen een hoge bloeddruk wordt gemeten in de tweede helft van de zwangerschap. Er wordt dan geen eiwit in de urine gevonden. Wordt er wel eiwit gevonden in de urine, dan spreken we van pre-eclampsie. Bevallen is de enige remedie.
Als gevolg van zwangerschapshypertensie of pre-eclampsie kunnen andere complicaties ontstaan. Denk aan HELLP, deze afkorting staat voor Hemolysis (bloedafbraak), Elevated Liver enzymes (leverfunctiestoornissen) and Low Platelets (verminderd aantal bloedplaatjes). Een andere complicatie is eclampsie waarbij de hoge bloeddruk effect heeft op de hersenen. Er ontstaan dan insulten of stuiptrekkingen en verliest een vrouw haar bewustzijn. Eclampsie kan levensbedreigend zijn voor moeder en kind. Gelukkig komt eclampsie in Nederland bijna niet meer voor doordat we snel ingrijpen als de diagnose pre-eclampsie is gesteld.
Diagnose pre-eclampsie
Duvekot: “Hoe ernstig ziek je bent en wat dat betekent voor jou en je baby, hangt af van twee factoren. Allereerst kijken we naar de onderzoeksuitslagen, hoe hoog is je bloeddruk en hoeveel eiwit meten we in je urine? Hieruit kunnen we vaststellen of we te maken hebben met milde of ernstige pre-eclampsie. Daarnaast is ook de zwangerschapstermijn van belang.
Je kunt een heel klein beetje last hebben van een hoge bloeddruk met een klein beetje eiwit in je urine. Stel je bent 37 weken zwanger, dan is er geen reden voor paniek. We vertellen wat er gaande is en leggen uit dat bevallen beter is voor jouw gezondheid. We zullen dan snel overgaan tot inleiden. De hoge bloeddruk zal naar verwachting na de bevalling dalen en als moeder en kind het goed maken, mag je naar huis”.
Ernstige pre-eclampsie
Het scenario wordt anders als de zwangerschapstermijn onder de 34 weken ligt en de pre-eclampsie ernstige vormen aanneemt. Duvekot: “Ben je 30 weken met een hele hoge bloeddruk, vinden we een afwijking in je bloed en urine en voel je je ook nog eens beroerd? Dan moet je weten dat je erg ziek bent omdat je zwanger bent. We zullen uitleggen dat bevallen de enige remedie is en dat het nu niet lang meer zal duren voor je bevalt.
Op dit termijn in de zwangerschap zijn de longen van een baby nog niet volledig gerijpt, daarom krijg je een injectie met corticosteroïden, hiermee stimuleren we de longrijping van de baby. Er is 48 uur nodig voor de longrijpers om hun werk te doen, we hopen dat we dat halen. Het is belangrijk dat je weet dat hoe langer de zwangerschap voortduurt, hoe zieker je wordt”.
Afwachten vs bevallen
Duvekot: “Tot een termijn van 28 weken zullen we altijd proberen de zwangerschap te laten voortduren omdat er dan winst te behalen is voor het kind. Tussen de 28 weken en 34 weken neigen we tot afwachten maar dan moet het echt verantwoord zijn om de zwangerschap voort te laten duren. Je mag in die tijd geen labafwijkingen hebben en je mag je niet ziek voelen. De relatieve winst voor het kind in deze periode van afwachten is klein. Zodra er iets verandert wordt het kind gehaald. Na 34 weken zwangerschap zal een arts nooit treuzelen en de baby direct halen bij de diagnose ernstige pre-eclampsie”.
Magnesiumsulfaat
Artsen balanceren dus op een dunne draad. Als het verantwoord is, proberen zij tijd te winnen met bloeddrukverlagende medicatie zodat de baby zo lang mogelijk de tijd krijgt om zich te ontwikkelen in de baarmoeder. Ondertussen wordt je goed in de gaten gehouden, je mag niet achteruitgaan, HELLP of eclampsie ontwikkelen.
Soms kon niemand voorzien dat je toch (snel) achteruit gaat. Dan grijpen artsen naar magnesiumsulfaat om het risico op een eclamptisch insult gedurende 24 uur te verlagen. Duvekot: “wat magnesiumsulfaat precies doet met je lichaam, dat weten we niet. Het is een lichaamseigen stof dat we door middel van een infuus met een hoge initiële dosis verdubbelen. Na deze hoge dosis krijg je 24 uur lang een veel lagere dosering toegediend. Sommige vrouwen ervaren het toedienen als onprettig. Magnesiumsulfaat heeft geen gevolgen voor de baby.”
Voor veel vrouwen met ernstige pre-eclampsie betekent het toedienen van magnesiumsulfaat het einde van de zwangerschap.
–
Aan dit artikel werkte mee: Dr. Hans Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Samen met zijn collega Jeanine Roeters van Lennep, internist, doet hij onderzoek naar de gevolgen van ernstige pre-clampsie.
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?