
Deze voedingssupplementen verbeteren vruchtbaarheid
Voor een gezonde zwangerschap en baby, moeten eicellen in goede conditie zijn, alleen dan kunnen de cellen van een ontwikkelend embryo zich delen. Bij slechte kwaliteit eicellen is de kans op een miskraam groter of kan er in sommige gevallen zelfs geen conceptie plaatsvinden. Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen daar geen verandering in aanbrengen. Wat wel zou kunnen helpen zijn voeding en het gebruik van voedingssupplementen. Hieronder de meest besproken supplementen voor vrouwen met een kinderwens: deze voedingssupplementen verbeteren vruchtbaarheid
Foliumzuur
Foliumzuur (B11) ondersteunt celdeling en is belangrijk voor de aanleg van het zenuwstelsel van jouw baby. Het verkleint de kans op aangeboren afwijkingen (waaronder schisis en spina bifida). Vouwen wordt geadviseerd om ten minste 400 microgram foliumzuur in te nemen – van zes weken voor tot tien weken na de conceptie. Kies voor een supplement dat alleen foliumzuur bevat (bijvoorbeeld van Solgar) in plaats van een “alles in één” supplement.
Selenium
Selenium is een natuurlijke antioxidant en is belangrijk voor veel biologische functies waaronder eicelproductie. Eiwitrijke voeding zoals rood vlees, vis en noten, is rijk aan selenium. Selenium kan helpen het aantal eicellen te vergroten en het verkleint de kans op geboorteafwijkingen of een miskraam. Dit is echter nog niet bewezen. Experts wijzen er op dat een te veel aan selenium giftig is, het dagelijks advies luidt dan ook niet meer dan 400 microgram.
Ubiquinol
Ubiquinol is de actieve vorm van co-enzym Q10 dat aanwezig is in iedere lichaamscel. Het is een belangrijk element voor de energieproductie in onze cellen. Eicellen bestaan uit één enkele cel, hierin ligt de blauwdruk van jullie toekomstige kind vast. Ubiquinol beschermt deze DNA-code en zorgt er voor dat de cel voldoende energie bezit om zich te kunnen delen. De vruchtbaarheid bij vrouwen – met name de eicelkwaliteit en kwantiteit – neemt af na 35-jarige leeftijd. Een beetje extra ondersteuning in de kwaliteit van de cellen is dan ook niet overbodig. Vrouwen lijken baat te hebben bij ubiquinol, dit is echter nog niet bewezen. Het advies is 100 microgram ubiquinol per dag, vrouwen die vermoeden dat het aantal eicellen afneemt kunnen dit opschroeven naar 200-300 microgram per dag.
Vitamine D
Vitamine D wordt in de huid geproduceerd als reactie op zonlicht maar kan ook worden geconsumeerd. In Nederland werkt het weer niet altijd mee als het gaat over de opname van vitamine D. Vitamine D wordt gelinkt aan vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap. Verschillende studies tonen aan dat een tekort aan vitamine D voor niet-Hispaanse blanke vrouwen nadelig kan werken.
Omega 3
Omega 3-vetzuren hebben een gunstige invloed op de hormoonbalans. Met name vrouwen met PCOS of een onregelmatige cyclus lijken baat te hebben bij extra Omega 3. Ook heeft Omega 3 invloed op een betere opbouw van het baarmoederslijmvlies en doorbloeding van de voortplantingsorganen. Fijne bijkomstigheid in een onvervulde kinderwens: Omega 3-vetzuren lijken ook te helpen bij depressie en angst. Onderzoek toont aan dat vrouwen ouder dan 35 met verminderde vruchtbaarheid vanwege lage eicelproductie, een verbeterde eicelkwaliteit bereiken door Omega 3-vetzuren te slikken. Ook als zij nog niet zo lang extra Omega 3 tot zich nemen.
Omega 3 is tot slot een belangrijk element als je zwanger bent. Het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en ogen van de baby. Daarnaast toont recent onderzoek door Harvard T.H. Chan School of Public Health aan dat vrouwen met een laag Omega 3 gehalte in hun bloed, meer risico lopen op vroeggeboorte. Omega 3 is te vinden in noten (amandelen), zaden, avocado en vis.
Juiste dosering
Kies je voor voedingssupplementen, let er dan op dat je de juiste dosering neemt. Deze staat op de verpakking. Stop met extra supplementen zodra je zwanger bent. Foliumzuur en Omega 3 blijf je wel doorslikken. Vraag daarover advies aan je verloskundige of gynaecoloog.
Als je start met supplementen, bedenk je dan dat het lichaam ongeveer drie maanden nodig heeft om voedingsstoffen te verwerken en daadwerkelijk in te zetten voor verbeterde eicellen. Ze verrichten natuurlijk geen wonderen, het is niet gezegd dat als je start met supplementen je ook daadwerkelijk (snel) zwanger raakt.
–
Foto: Pina Messina via Unsplash
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?