
De ernst van pre-eclampsie en HELLP
Twee op de honderd zwangerschappen mondt uit in pre-eclampsie, eclampsie of het HELLP-syndroom. Deze drie zwangerschapscomplicaties worden in de volksmond ook wel zwangerschapsvergiftiging genoemd en worden gekenmerkt door een hoge bloeddruk (hypertensie) en een verhoogde aanwezigheid van eiwitten in de urine. Als de diagnose is gesteld is de ernst van pre-eclampsie, eclampsie of het HELLP syndroom lang niet altijd duidelijk. Uiteindelijk kunnen deze complicaties een grote invloed hebben op je organen met als gevolg een levensbedreigende situatie voor jou en je baby.
In de meeste gevallen ontstaat pre-eclampsie, eclampsie of het HELLP-syndroom in de laatste drie maanden van de zwangerschap, maar je kunt één van deze zwangerschapscomplicaties ook tot tien dagen na de bevalling nog ontwikkelen. Het is een verraderlijk ziektebeeld dat zich ofwel geleidelijk ontwikkelt – met in een vroeg stadium een lijst aan vage klachten – of acuut de kop opsteekt. In het laatste geval zijn je initiële klachten heftiger.
Eerste symptomen pre-eclampsie, eclampsie en HELLP
Waar moet je alert op zijn? Hieronder benoemen we de symptomen van pre-eclampsie, eclampsie en het HELLP-syndroom:
- Meetbaar hoge bloeddruk, hoger dan 140/90 mmHg. Een hoge bloeddruk kan je zelf meestal niet voelen en moet worden gemeten. Een optimale bloeddruk heeft een waarde van 120/80 mmHg.
- Veel vocht vasthouden en (daardoor) gewichtstoename. Let op een opgeblazen gezicht, handen en enkels.
- Ernstige hoofdpijn alsof je een strakke band om je hoofd draagt.
- Het zien van sterretjes, lichtvlekken en/of lichtflitsen of wazig zien.
- Het gevoel alsof je een strakke band bovenaan je buik en net onder je borsten draagt.
- Pijn bovenin de buik en rond je lever, net onder je (rechter) borst.
- Concentratieproblemen.
- Tintelende vingers.
Gevolgen van pre-eclampsie, eclampsie en HELLP
Deze zwangerschapscomplicaties kunnen grote gevolgen hebben op zowel de korte als de lange termijn. Zo loop je tijdens de zwangerschap risico op vroegtijdige loslating van de placenta of laat deze niet voldoende voedingsstoffen en zuurstof door. Er kan orgaanschade ontstaan aan je nieren, lever, longen of hart.
Door de verhoogde bloeddruk kunnen bloedvaten beschadigd raken wat vochtophopingen tot gevolg heeft. Deze ophopingen kunnen ook plaatsvinden in de hersenen en beroertes of hersenbloedingen veroorzaken. Wanneer er sprake is van eclampsie kun je last krijgen van insulten waarbij je korte tijd wegvalt. Deze lijken op epileptische aanvallen.
Op de lange termijn ondervinden veel vrouwen problemen met het geheugen en houden vrouwen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten later in het leven. Het Erasmus MC heeft daarom een Follow Up Pre-Eclampsie poli opgericht. Vrouwen van over het hele land worden hier jaarlijks gemonitord op hart- en vaatziekten.
Gevolgen van zwangerschapsvergiftiging voor de baby
Niet alleen jouw lijf loopt gevaar, ook je baby kan ernstige gevolgen ondervinden wanneer één van deze zwangerschapscomplicaties is gediagnosticeerd. Doordat de placenta mogelijk minder goed werkt, kun je te maken krijgen met een te laag geboortegewicht. Ook kan de placenta vroegtijdig loslaten. De baby kan door de complicaties (veel) te vroeg worden geboren, in sommige gevallen door (met spoed) ingrijpen van een gynaecoloog.
Pre-eclampsie, eclampsie of het HELLP-syndroom zijn drie bijzonder ernstige complicaties. De gevolgen kunnen voor moeder en kind levensbedreigend zijn. Neem bij enige twijfel altijd contact op met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Mochten zij (nog) geen bewijs kunnen vinden in bijvoorbeeld je urine en vertrouw je het een dag later nog steeds niet, trek dan nog eens aan de bel. Jij en je baby zijn gebaat bij snelle behandeling en mogelijk directe opname in het ziekenhuis.
—
Foto: Anders dan verwacht
Foto: Hush Naidoo via Unsplash
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?