
Couveuse nazorg: hoe zit het met kraamzorg na een ziekenhuisopname of NICU
Hoe zit het met kraamzorg na een ziekenhuisopname of NICU? Komt er iemand bij je thuis om jouw herstel alsnog te monitoren en je wegwijs te maken nu je thuis bent met je baby? Waar heb je recht op en zit je er eigenlijk nog wel op te wachten?
Kraamzorg
Je hebt wettelijk recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Die uren worden
verdeeld over 8 tot 10 dagen waarop een kraamverzorgende bij je thuis komt om je te
helpen. Op hoeveel uur je recht hebt, hangt af van allerlei criteria (Landelijk Indicatieprotocol
Kraamzorg). Er zijn meerdere vormen van kraamzorg. Verreweg de meeste ouders
ontvangen volledige kraamzorg van 49 uur. Voor meer uren moet je je verzekeren en moet
er een medische indicatie zijn. Maar er bestaat ook minimale kraamzorg (+/- 24 uur, de
kraamverzorgende helpt dan niet met huishoudelijke taken) en er bestaat kraamzorg op
maat.
Je zou verwachten dat je na een (lange) ziekenhuisopname van moeder en/of kind, kraamzorg op maat kunt aanvragen. Maar die is bestemd voor gezinnen met:
- een instabiele of zorgelijke gezinssituatie of mensen fysiek die niet zelfredzaam zijn;
- meerdere kinderen onder de 4 jaar oud;
- een communicatiebarrière;
- geestelijke problemen;
- een meerling;
- aangeboren afwijkingen of verminderde conditie van het kind;
- problemen tijdens het voeden.
6 tot 12 uur couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg
Er bestaat couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg. Deze kraamzorg zit niet in het basispakket van je verzekering en wordt vergoed als je aanvullend bent verzekerd. Je hebt recht op maximaal 12 uur. Rose Anne Verbakel–Urlings, kraamverzorgende en eigenaresse van Kraamzorg La Vie: “Een aanvraag voor couveuse nazorg komt niet vaak voor. Wanneer het wel gebeurt, gaat het vaak maar om 6 uur en dat mag je dan verdelen over een aantal weken. Meestal verbruik je die uren al in de eerste week na thuiskomst. Dat komt neer op 2 ochtenden”.
Kraamzorg na ziekenhuisopname of NICU
Wat kun je verwachten van kraamzorg na een ziekenhuisopname of (lange) NICU periode?
Rose Anne: “Ouders weten vaak al hoe ze hun baby moeten voeden en verzorgen. Dat hebben ze in het ziekenhuis geleerd. Zij laten ons zien hoe zij het gewend zijn en wij leren dan weer van hen. Natuurlijk kijken we dan of we aanvullende tips kunnen geven of dat we iets opnieuw kunnen uitleggen. Dit is wel eens moeilijk omdat de kraamzorg protocollen anders zijn dan die van het ziekenhuis.
Ik merk dat er vaak nog wat onzekerheid is over hoe je een baby thuis verzorgd, in bad doet en in bed legt. Dan leggen we met veel plezier en liefde alles uit. Ook denken we mee in bijvoorbeeld het evenwicht (herstellen) tussen het huishouden en de zorg voor de baby. Ik zie dat veel ouders na een ziekenhuisopname van de pasgeboren baby anders bezig zijn met hun kind, dan de andere gezinnen die ik tegenkom. Ze zijn minder gerust. Ik wil ze er dan van verzekeren dat er echt niet zomaar iets gebeurt met hun baby, dat het niet zomaar stopt met ademen bijvoorbeeld. Alleen daarvoor is 6 uur veel te kort.”
Ben je hersteld?
In de paar uur dat de kraamverzorgende bij jou over de vloer is, kijkt zij met je mee en helpt ze je op weg met de verzorging van je baby nu hij of zij thuis is. Ook zijn er huishoudelijke taken die de kraamverzorgende van je overneemt en is er oog voor jou. Hoe is het met jou na de bevalling? Ben je herstellende, zowel fysiek als mentaal?
Om dit te toetsen zal ze je vragen stellen over je bevalling. Hoe voel je je lichamelijk, hoe kijk je terug op je bevalling, wat heb je als positief ervaren en wat als negatief? Ben je nog veel met de bevalling bezig? Als wordt opgemerkt dat je het moeilijk hebt met je bevallingsverhaal, dan wordt er contact gezocht met je verloskundige of een therapeut, counsellor of coach.
Heb je eigenlijk nog wel zin in kraamzorg?
Wanneer de kraamzorg niet (meer) wordt vergoed, kun je er ook over denken om contact op te nemen met een postpartum doula. Zij is net als een kraamverzorgende gespecialiseerd in het ondersteunen van de kraamvrouw en helpt je ontspannen.
Of uitgestelde kraamzorg of een postpartum doula nodig is, hangt af van de situatie. “Het is heel persoonlijk, de ene moeder heeft er na die hectische periode nog behoefte aan en anderen niet meer. Voor wie nog wel behoefte heeft aan een luisterend oor, praktische tips en een kijk op je lichamelijk herstel zijn er zeker voldoende opties.” zegt Marieke Tromp, zelfstandig postpartum doula.
Wat die opties zijn lees je in het artikel: Hoe zorg je voor jezelf als kraamvrouw na een ziekenhuisopname?
–
Aan dit artikel werkten mee: Rose Anne Verbakel–Urlings, zij wist op haar 7de al dat zij kraamverzorgende wilde worden. Haar droom kwam uit, en hoe! Inmiddels is zij kraamverzorgende en eigenaresse van Kraamzorg La Vie. Haar team bestaat nu uit 6 jonge vrouwen, samen voeren zij met liefde en passie hun vak uit in de omgeving van Eindhoven. En Marieke Tromp, moeder van 7 kinderen en kreeg te maken met zwangerschapsdepressie gevolgd door postpartum depressie. In die tijd heeft zij steun gemist. Dat moet anders kunnen dacht zij. Nu is zij postpartum doula en steunt zij kraamvrouwen met massages, buik binding, praktische tips en mentale steun.
Gebruikte bronnen: https://www.zorgverzekering.org/zwanger/kraamzorg
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?