Bikini body? Doe mij maar een badpak

Ben jij klaar voor de bikini? Ik niet. Het is eind juni en de zomer komt voor mij een maand of vijf te vroeg.

Ik had natuurlijk kunnen gaan sporten om mijn nieuwe hangende buik in shape te krijgen. Maar ik deed het niet. Ik wilde mijn lijf rust gunnen na IVF, blauwe plekken en een bevalling.

Medische malle molen

In de zomer van 2017 begon ons medisch traject. We hadden een vakantie geboekt, daarna zouden we starten met IVF. Dit was de laatste zomer waarin we spontaan zwanger konden worden. Je kent de teksten wel: “ga met vakantie, ontspan, dan word je vanzelf zwanger”. Nou ik was ontspannen maar er kwam geen kindje. Het was tevens de laatste zomer waarin ik mij prettig voelde in mijn bikini.

Na die zomer zijn we gestart met de gevreesde hormooninjecties.  Al die extra hormonen zorgen voor een opgeblazen buik. Zeg maar gerust een buik die vier maanden zwanger lijkt. En onervaren prikkers raken gaandeweg wel eens een kleine ader waardoor je soms dagenlang met blauwe plekken rondloopt. Beiden zijn geen goed nieuws voor je zelfbeeld of voor je bikini.

Zwanger op reis

IVF werkte. We konden ons geluk niet op en met een beginnend babybuikje ging ik in de zomer van 2018 met vakantie. Lekker in de zon. Even mezelf worden na al die ziekenhuisafspraken. Ik was trots op dat buikje. Er was alleen één nadeel: een beginnend buikje is nog niet mooi rond. Het ziet er eerder uit als een paar kilo teveel. Ik zag mensen kijken naar mijn minder flatteuze figuur. En hoewel ik mij daar niets van aan had moeten trekken, vond ik het toch vervelend worden.

Het is 2019 en de zomer staat opnieuw voor de deur. Dit keer mag ik het doen met een slap hangende buik vol striae en een keizersnede die te ver naar links is doorgetrokken. Tot overmaat van ramp bemoeilijkt die keizersnede het bijhouden van een bikinilijn. Of eigenlijk durf ik er nog niet echt aan te komen. Ook dit jaar wil ik liever niet in een bikini.

Ik klaag niet, ik bejubel mijn lichaam

Mijn lichaam is voorgoed veranderd. Of ik volgend jaar een perfect bikini body heb? Eerlijk gezegd betwijfel ik het. Het interesseert mij ook niet. Zolang mijn lichaam gezond en sterk is, ben ik tevreden. De wereld mag me zien zoals ik ben.

Hoewel, ik zou willen dat ik er zo in stond. Ik wilde dat ik het ideaalbeeld naast me neer kon leggen. Maar helaas. Ik zie mooiere vrouwen, slankere figuren en moeders met meer kinderen dan ik. Allen met een perfect bikini body. Dus weet je wat ik doe? Ik koop wel een badpak.

Begrijp me niet verkeerd. Dit is geen klaagzang. Dit is een ode aan mijn lijf. Want kijk mij nou. Mijn traject en zwangerschap waren alles behalve makkelijk. En toch sta ik nog steeds overeind. Ik kan mijzelf nu moeder noemen. Wat maak ik mij druk over mijn buik en wel of geen bikini. Wat maken wij ons allemaal druk. We zijn mooi zoals we zijn. In alle vormen en maten. We zijn klaar voor het strand.

Foto: Anders dan verwacht


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid