
Alles over bedrust tijdens je zwangerschap
Je bent zwanger en hebt net te horen gekregen dat je bedrust moet houden. Nu schiet er van alles door je hoofd. Spreek je dan minder vaak af met vriendinnen en ga je lekker vroeg naar bed? Moet je stoppen met werken? Kun je dan helemaal niet meer bewegen, ook niet als je naar het toilet moet? Moet je liggen of zitten? Mag je thuis blijven of volgt nu een ziekenhuisopname?
Wat is bedrust nu eigenlijk, waarom is het belangrijk en wat moet je weten over bedrust tijdens je zwangerschap? Je leest het hier.
Bedrust komt vaker voor dan je denkt
Bedrust wordt geregeld voorgeschreven met als doel de gezondheid van moeder en kind op peil te houden of liever nog: verbeteren. Rust houden geeft je lichaam namelijk de kans om zich aan te passen aan de zwangerschap. Want vergis je niet, zwanger zijn is hard werken. Soms is bedrust voor een korte periode noodzakelijk, om een tijdelijke complicatie te stabiliseren bijvoorbeeld. Daarna mag je het gewone leven weer beetje bij beetje oppakken. Maar er zijn ook heel veel vrouwen die het grootste deel van de zwangerschap aan bed of bank zijn gekluisterd.
Waarom wordt bedrust tijdens zwangerschap voorgeschreven?
Er zijn heel wat redenen om bedrust voor te schrijven. Bedrust kan helpen om een hoge bloeddruk te verlagen, het kan worden ingezet om een dreigende vroeggeboorte uit te stellen of het zorgt ervoor dat je lichaam wordt ontlast wat voordelen oplevert wanneer je bloed verliest.
Hieronder een lijstje met veel voorkomende redenen waarom bedrust wordt voorgeschreven. Dit zijn slechts voorbeelden, iedere situatie is uniek. Overleg altijd met je zorgverlener waarom hij of zij bedrust voorschrijft. En wanneer hij of zij er niet voor kiest terwijl je dat wel had verwacht, kun je dit natuurlijk ook ter sprake brengen.
- Pre-eclampsie, HELLP
- Zwakke baarmoederhals, het dunner worden van de baarmoederhals, vroege ontsluiting en/of vruchtwaterverlies
- Vaginaal bloedverlies (oa als gevolg van placenta complicaties)
- Vroegtijdige bevalling
- Een meerlingzwangerschap
- Extreme zwangerschapsmisselijkheid (HG)
- Een voorgeschiedenis van miskramen, doodgeboorte of vroeggeboorte
- Slechte ontwikkeling van de foetus
- Zwangerschapsdiabetes
Rust houden, wat betekent dat?
Rust houden, iedereen heeft daar een ander beeld bij. Dat geldt voor jou maar ook voor je zorgverlener. Het rustiger aandoen, rust houden, minder bewegen of bedrust, het zijn heel wat woorden die van alles betekenen, waar de een denkt aan minder werken, is de ander stricter en mag er nog maar weinig worden bewogen of er wordt gesproken over opname in het ziekenhuis en letterlijk je bed niet meer uit mogen. De verschillen op een rij:
- Strikte of volledige bedrust: dit is de meest extreme vorm van bedrust en houdt in dat je het grootste deel van de dag in bed blijft (in het ziekenhuis of thuis). In sommige gevallen mag je je bed helemaal niet verlaten.
- Aangepaste bedrust: je ligt en zit het grootste deel van de dag maar je mag een paar keer per dag even bewegen. Een klein ommetje maken of even douchen bijvoorbeeld.
- Activiteitsbeperking: je vermindert al je activiteiten. Je staat en loopt minder lang, je tilt niets en loopt weinig trappen.
Zorg dat je op een lijn zit met je zorgverlener. Vraag je zorgverlener wat hij verstaat onder rust houden of bedrust. wat mag je wel en wat mag je niet? Mag je douchen of naar het toilet? Mag je seks hebben? En hoe ziet bedrust er dan uit, hoe mag je liggen en zitten, welke bewegingen mogen wel en welke niet? Maar vraag ook waarom hij of zij bedrust aanbeveelt en wat de voordelen zijn voor jou en je baby. Tot slot is het fijn om te weten waar je op moet letten, welke signalen van je lichaam mag je echt niet negeren? En wat moet je dan doen?
Nadelen van bedrust tijdens de zwangerschap
Bedrust heeft heeft een duidelijk doel. Maar het kent ook een aantal nadelen, of bezwaren. Daarom wordt bedrust ook niet altijd voorgeschreven. Er zijn onderzoeken gaande of bedrust inderdaad vroeggeboorte kan voorkomen. Tot op heden is er geen bewijs dat bedrust daartegen helpt (maar dus ook niet dat het niet helpt).
Voor de volledigheid vind je daarom hieronder de nadelen van bedrust tijdens je zwangerschap. De nadelen variëren van mentale, lichamelijke tot zelfs economische risico’s voor jou en je gezin. Wees je bewust van de nadelen, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken. Deze lijst is niet bedoeld als tegenargument wanneer je zorgverlener bedrust voorstelt. Enkele nadelen zijn:
- Bloedstolsels
- Depressie of angst
- Stress door o.a. verlies van inkomen, problemen met kinderopvang, huishouden en taakverdeling
- Verzwakte spieren door gebrek aan activiteit
- Pijn in je rug of heupen door (verkeerd) zitten of liggen
- Toegenomen zwangerschapssymptomen zoals brandend maagzuur en slapeloosheid
- Constipatie
Je doet het niet voor niets
Gelukkig gaat deze periode ook voorbij. Houd je daaraan vast. Je bent niet alleen en je doet het niet voor niets mooie vrouw, vergeet dat niet.
Meer weten over hoe je een periode van bedrust tijdens je zwangerschap mentaal volhoudt? Lees dan ook: zo houd je bedrust tijdens de zwangerschap mentaal vol
Ik kan mij goed voorstellen dat je je nu onzeker of gespannen voelt tijdens je zwangerschap. Je had je deze periode anders voorgesteld en je wilt je veel liever blij, hoopvol en verbonden voelen. Weet, je hoeft het niet alleen te doen. Schrijf je nu in voor mijn gratis grip op je zwangerschap email counseling. Hier vind je begrip, helpende oefeningen, schrijfopdrachten die je aan het denken zetten en advies. Ik ontmoet je graag in je inbox.
Gaby Dam
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?