
Moet ik afscheid nemen van mijn verloskundige?
Je ligt klaar voor een controle echo bij je verloskundige. Terwijl zij de gel tussen haar handen warm wrijft, praten jullie over hoe het met je gaat. Daarna kijken jullie samen naar een druk bewegende baby. Wat een bijzonder beeld, een stuiterend ieniemienie mensje helemaal compleet met armen en benen, vingers en tenen.
“Ik zie iets op de echo”
Dan is je verloskundige ineens opvallend stil. Je kijkt haar aan en hoort haar zeggen “Ik zie iets op de echo waar ik niet helemaal zeker over ben. Ik ga je doorverwijzen naar het ziekenhuis.” Deze woorden wilde je vandaag niet horen.
De moed zakt je in de schoenen. Ziekenhuis? Wat is er mis dan? Moet je nu direct voorgoed afscheid nemen van de verloskundige met wie je een fijne band hebt opgebouwd? Bij wie kun je nu dan met je vragen terecht over zwangerschapskwaaltjes? Hoe moet dat met de bevalling, daar zou ze bij zijn: thuis, met rustgevende muziek en in bad.
Adem in, adem uit.
Wacht even, hoewel dit soort gedachten allemaal door je hoofd razen is het belangrijk eerst even na te gaan wat jouw verloskundige heeft gezien. Ze mag waarschijnlijk geen diagnose stellen, dat is de taak van een specialist in het ziekenhuis. Maar ze mag misschien wel een tipje van de sluier oplichten. Daarna zit er niets anders op dan te wachten op de mening van een gynaecoloog in het ziekenhuis.
Een afspraak in het ziekenhuis is meestal snel gemaakt. Hier ontmoet je een gynaecoloog die een uitgebreide echo (GUO) doet. Hij of zij bekijkt de baby van top tot teen en laat berekeningen los op o.a. de lengte van de bovenbenen en armen, de omtrek van het hoofd en het aanwezige vruchtwater. Het kan zijn dat er bloedonderzoek of een vruchtwaterpunctie wordt voorgesteld. Dan duurt het nog wat langer voor je meer weet.
Je blijft onder controle bij je verloskundige
Misschien vindt de gynaecoloog (nog) geen reden voor een medische indicatie en mag je onder controle blijven bij je eigen verloskundige. Jullie moeten dan wellicht wel extra alert zijn en blijven op jou en je kindje. Maar voorlopig hoef je niet voor alle controles naar het ziekenhuis. Je blijft in je eigen vertrouwde omgeving.
Of de bevalling thuis kan plaatsvinden, hangt af van wat de gynaecoloog heeft gezien. Je kunt in deze situatie nog wel met je verloskundige werken aan een bevallingsplan (je hebt het nu wel over meerdere scenario’s) en je voorbereiden op wat komen gaat.
Afscheid nemen van je verloskundige bij medische zwangerschap
“Als onderzoek uitwijst dat je zwangerschap een medische indicatie krijgt, is er geen geen vaststaand protocol voor de verloskundige. Het is afhankelijk van de gynaecoloog en/of het ziekenhuis waar je terechtkomt en de samenwerking met verloskundigen of gecombineerde controles van zowel de gynaecoloog als de verloskundige mogelijk zijn”, zegt Sandra Vuik, Verloskundige.
In veel gevallen neem je jammer genoeg afscheid van je verloskundige. Een specialistisch team in het ziekenhuis neemt nu de zorg dan van haar over. In dit geval willen zowel je verloskundige als het ziekenhuis voorkomen dat ze twee dossiers bijhouden en dus ook met twee (soms verschillende) visies en adviezen komen. Er zijn echter vrouwen die naast hun gynaecoloog in het ziekenhuis, ook hun verloskundige blijven zien. Mocht je daar behoefte aan hebben, vraag dan naar de mogelijkheden.
Je bevalt nu ook in het ziekenhuis. Samen met je gynaecoloog bespreek je de mogelijkheden die passend zijn bij jouw situatie. Waarschijnlijk volgt er nog een gesprek met een verpleegkundige die je alle ins en outs kan vertellen over bevallen in het ziekenhuis.
De zwangerschap afsluiten doe je samen met je verloskundige
Als de baby is geboren, zie je je eigen verloskundige tijdens een nacontrole. Deze wordt meestal een week of zes na de bevalling gepland. Zorg er voor dat er ruimte is om je zwangerschap te evalueren. Jullie hebben het over jou, de baby, over alles wat er is gebeurd en of je lichaam netjes herstelt.
Het is prettig om deze bijzondere periode samen af te sluiten. Jouw verloskundige weet namelijk als geen ander wat er de afgelopen weken in je hoofd is omgegaan en kan je – ook na afloop – tips of advies geven om je zwangerschap of bevalling een plek te geven.
–
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram en ontmoet in de comments andere vrouwen. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?