Zij gingen je voor, dus zij kunnen het weten. 7 tips van IVF-veteranen

Je staat aan de vooravond van een vruchtbaarheidstraject. Je bent bezig met onderzoeken of hebt deze net achter de rug. Misschien weet je al welke route bij jullie situatie past: starten met IUI, IVF of ICSI. Wat staat je te wachten, en bovenal hoe kom je deze onzekere periode door? Wij vroegen het aan onze lezers, wat zouden zij achteraf gezien anders hebben gedaan tijdens hun vruchtbaarheidstraject?

Halsoverkop starten is ook niet alles

We waren anderhalf jaar bezig met onze kinderwens maar er gebeurde niets. Voor mij voelde dat niet goed en dus heb ik een afspraak gemaakt met de huisarts. Hij verwees me direct door naar het ziekenhuis. Ik had gedacht dat we dan op een wachtlijst zouden worden geplaatst maar dat bleek niet nodig. Een week later zaten mijn man en ik in de spreekkamer van de fertiliteitsarts. Ik trof het, het was de tweede dag van mijn menstruatie en dus een mooi moment om even inwendig te kijken. Ik schrok me wezenloos. Tijdens mijn menstruatie? Maar al snel leerde ik: zo start het traject altijd.

Er werden onderzoeken ingepland en ik denk dat ik een maand later mijn eerste injectie zette voor ons IVF-avontuur. Het ging heel snel, te snel. Er was nauwelijks tijd om de uitslagen (die verre van rooskleurig waren) tot mij door te laten dringen. Ik belandde hals over kop in een nieuwe wereld. Achteraf gezien had een extra maand (of twee) om mij voor te bereiden goed geweest en een extra gesprek over wat ons te wachten stond had ik ook fijn gevonden. Niet het medische stappenplan maar de psychische kant van vruchtbaarheidsproblemen en de impact van een traject als IVF op je leven.

Ik had minder van mezelf moeten vragen

Achteraf zie ik pas dat een fertiliteitstraject best veel vraagt van je lijf, je partner, je sociale leven en last but not least: je agenda. Ik probeerde alle ballen hoog te houden. Ik werkte fulltime. Moest ik naar het ziekenhuis? Dan haalde ik werktijd in de avond of in het weekend in. Ik zei (bijna) geen feestjes, etentjes of gezellig thee drinken af met vrienden. En ik deed mijn best om in het weekend leuke dingen te blijven doen met mijn vriend. Kortom: ik was na meer dan een jaar bezig te zijn geweest met ICSI bekaf.

Het traject zelf duurt een maand of twee drie, ik weet het niet meer zo goed. Dat is best te overzien, ook met een druk leven. Maar heb je meerdere rondes nodig zoals ik, dan kun je niet alles doen zoals je dat gewend was. Het vraagt gewoon heel veel energie. Je lijf werkt hard, je hoofd moet dealen met onzekerheid en je hormoonlevels zijn torenhoog. Wees daarom lief voor jezelf en plan extra me time. Zeg een keertje nee tegen vrienden of familie en probeer met je werk te regelen dat je er soms gewoon even niet bent.

Er is meer dan alleen de wens

Ik wilde dat ik had geweten hoe de druk van de ketel te halen. Er is meer in het leven dan alleen een kinderwens. Bij mij overheerste die. Nu we bezig zijn voor een tweede, is er meer ruimte in mijn hoofd en neem ik meer tijd voor andere dingen. Ik had mijzelf dit ook in ons eerste traject gegund.

Leren omgaan met woede en jaloezie

Toen zwanger worden niet lukte en we waren aangewezen op de hulp van het ziekenhuis, merkte ik dat ik steeds bozer werd op zwangere vrouwen of moeders met een baby. Ik kwam ze overal tegen – waar het hoofd vol van is… In mijn hoofd schold ik op ze. Eenmaal thuis kreeg mijn man dan de volle laag. Hoezo had iedereen een kind, en hoezo wij niet?

Het was natuurlijk mijn eigen frustratie, al die vrouwen deden niks verkeerd. Achteraf gezien had ik die frustratie misschien een keer moeten bespreken met iemand die daar verstand van heeft. Misschien hadden we het kunnen ombuigen naar verdriet, dan had ik daarna milder naar de wereld om mij heen kunnen kijken.

Meer genieten van de kansen ik kreeg

Ik had meer willen genieten. Genieten van de kansen die we wel kregen. Genieten van de periode na een terugplaatsing want dan ben je zwanger “pregnant until proven otherwise”. Ik had willen vieren dat er een embryo kon worden ingevroren, ook al was het er maar één.

Als je in een traject zit zijn er talloze tegenslagen. Ik ben daarop gaan focussen. De positieve dingen zag ik niet meer. Ik ken iemand die bij iedere mijlpaal iets lekkers at samen met haar partner. Dan eens een gebakje, dan eens een maaltijd in een favoriet restaurant. Gewoon om te benadrukken dat ze kleine stapjes voorwaarts zetten. Dat had ik achteraf misschien beter ook kunnen doen. Dan benadruk je de positieve aspecten.

Acupunctuur

Tijdens mijn zoektocht naar antwoorden en ons vruchtbaarheidstraject heb ik van alles gelezen over dingen als voeding, yoga en meditatie. Ook acupunctuur werd vaak genoemd. Ik was een beetje sceptisch maar na drie ICSI rondes dacht ik: laat ik het eens proberen. Ik werd daarna prompt zwanger. Of het daaraan gelegen heeft zal ik nooit weten, er is naar mijn weten wel onderzoek gedaan maar bewijs dat het serieus invloed heeft ontbreekt. Wel hielp het mij ontspannen. Ik liep letterlijk op wolken na een acupunctuurbehandeling. En alleen dat al is heel wat waard.

Meer tijd tussen IVF rondes

Wat had ik een haast. Na heel wat jaren proberen wilde ik gewoon nu moeder zijn. Niet morgen, nee vandaag. Liever nog gisteren. IVF ging ook niet echt vanzelf en er waren meerdere rondes nodig. Ik cijferde mezelf weg en stond er niet bij stil dat ik rust nodig had tussen de rondes in. Ik had mijn lijf wat meer tijd moeten geven om te herstellen na weer een hormoon-aanslag of punctie. Die ene maand meer of minder maakt echt niet uit. Maar een gezellige maand met leuke dingen, opladen, je favoriete mensen om je heen en een glas wijn wel.

Foto: Anders dan verwacht


Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?

Misschien vind je dit ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies - Met deze cookies proberen wij jouw online ervaring te verbeteren.We gaan ervan uit dat je dit goed vindt, maar je bent uiteraard niets verplicht. Deze methode komt overeen met de wetgeving AVG (ingangsdatum 25 mei 2018). De cookies van Google Analytics hebben wij volledig geanonimiseerd en daarom kunnen wij die plaatsen zonder toestemming. Je zult daar dus nooit enige hinder van ondervinden. Accepteren Details tonen

Privacy & Cookies Beleid