
5 tips voor de voorbereiding op vroeggeboorte
Hoe voorkom je vroeggeboorte? Het internet staat vol met tips over gezonde voeding, rust nemen en op tijd aan de bel trekken als je twijfelt. Maar wat als je van te voren al weet dat vroeggeboorte (bijna) niet te voorkomen is? Juist dan is het prettig om je in te lezen. Zo ervaar je grip tijdens deze spannende periode van je zwangerschap. Hieronder vind je 5 tips voor de voorbereiding op vroeggeboorte.
1 Dit zijn de vragen die je moet stellen
Stel al je vragen, ook als je denkt dat je het antwoord al weet, als je de vraag al eerder stelde of als je eigenlijk niet durft te zeggen wat je bezighoudt. Start met de gynaecoloog. Eén van de eerste vragen die je kunt stellen nu je nog zwanger bent is ‘kom ik in aanmerking voor longrijpers, en zo ja wanneer’. De longen van een baby zijn pas klaar rond de 32 tot 34 weken zwangerschap. Dreigt je baby eerder te komen, dan kunnen er longrijpers worden toegediend die de ontwikkeling van de longen een boost geven.
Je gynaecoloog kan je natuurlijk ook veel vertellen over de bevalling of keizersnede. Wie zijn daarbij aanwezig? Wie is er voor jou en wie staat er klaar voor je baby? Wat gebeurt er daarna, is het mogelijk je baby vast te houden of moet hij of zij direct de couveuse in? En waar gaat je baby dan naartoe? Vraag ook om een gesprek met een neonatoloog of kinderarts, wat zien zij nu je nog zwanger bent? Wat verwachten zij na de bevalling te zien? Hoe gaan zij te werk als je baby is geboren? Kunnen zij al iets zeggen over vervolgstappen zoals behandelingen, mijlpalen of de thuiskomst?
Vergeet je partner niet. Vraag bijvoorbeeld wat zijn of haar wensen zijn tijdens de bevalling. En als jullie baby direct moet worden onderzocht en meegenomen naar een andere afdeling, gaat je partner dan met jullie baby mee of blijft hij of zij bij jou?
2 Vraag om een rondleiding in het ziekenhuis
Vraag om een rondleiding in het ziekenhuis. Zo weet je van te voren waar jij terecht gaat komen als je op het punt staat te bevallen en daarna. Je kunt de sfeer opsnuiven, je weet een beetje hoe de kamers er uit zien en je kunt ook hier je vragen stellen. Hoe zit het met bezoekuren, wie is er voor jou na de bevalling en hoe gaan ze om met kersverse moeders die niet op een roze wolk zitten omdat hun baby op een andere afdeling is opgenomen?
Vraag ook om een rondleiding op de couveuseafdeling of NICU (Neonatal Intensive Care Unit). Hier komt je baby na de bevalling waarschijnlijk terecht. Het is een intense afdeling waar rust en chaos naast elkaar leven. De lichten zijn vaak gedimt en de artsen, verpleegkundigen en ouders spreken met gedempte stem. Tegelijkertijd gaat er om de paar minuten ergens een bel en lopen verpleegkundigen af en aan. Die bel slaat alarm op het moment dat een infuuspomp leeg is, er iets mis is met een beademingsapparaat of wanneer één van de opgenomen baby’s een afwijking laat zien in de gemeten waarden (o.a. hartslag, zuurstofgehalte in het bloed en ademhalingsfrequentie). Het zal je helpen te weten dat je baby in goede handen is na de geboorte.
3 Sta stil bij wat je voelt
Als je in deze fase van je zwangerschap bent beland, lijkt het alleen nog te gaan over voorbereiden en overleven. Vergeet niet om ook stil te (blijven) staan bij je gevoel. Zijn er verborgen angsten waar je met iemand over wilt praten? Is er iets nog niet duidelijk en maak je je daar druk om? Wie in het ziekenhuis geeft je een goed gevoel en wie niet, durf je jezelf of je baby aan hem of haar toe te vertrouwen? Is het antwoord nee, ga dan het gesprek aan.
4 Vertel er over
De meeste ouders in je omgeving hebben zich niet hoeven voorbereiden op vroeggeboorte. Zij kunnen zich daarom ook niet altijd inleven in jouw situatie. Vertel daarom wat je te wachten staat, het scheelt onbegrip of goedbedoelde maar soms pijnlijke opmerkingen na de geboorte.
Nu je het gesprek aangaat, vertel dan ook wat jouw wensen zijn. Sta je open voor geboortekaartjes of kraamcadeaus en bezoek? Of wil je wachten tot je samen met je baby naar huis kunt? Maak ook kenbaar wat je van familie en vrienden verwacht, kunnen zij iets voor je doen? Tot slot, vergeet niet te overleggen met je werkgever. Door vooraf open te zijn over je situatie, is het ook voor je werkgever beter te begrijpen wanneer je bijvoorbeeld later dan gepland terugkeert naar de werkvloer.
5 Een doekje met jouw geur
Slaap van tevoren met een doekje dat je na de bevalling bij je baby in zijn of haar couveuse, warmtebedje of in het open wiegje kunt leggen. Jouw geur is goud waard, het is voor je baby heel herkenbaar en biedt troost nu je lijfelijk niet meer zo dichtbij bent.
Vier de geboorte
Een dreigende vroeggeboorte, soms weet je het al lang en soms vallen deze woorden als donderslag bij heldere hemel. Dreigende vroeggeboorte kan zelfs kritiek zijn, dan word je direct opgenomen en mag je je bed niet meer uit. Wat je situatie ook is, vergeet niet dat ook een plotselinge, complexe of stilgeboorte een eenmalige gebeurtenis is die nooit meer terugkomt. Er wordt een baby geboren. Jouw baby, en dat mag gevierd.
Vier zoals je het graag viert. Met iets te eten, drinken, een cadeautje of een familietraditie. Je kunt van te voren een knuffeltje, wiegdekentje, omslag rompertje of prematuur mutsje voor de baby kopen. Het voelt goed om hem of haar iets mee te geven dat je met zorg hebt uitgekozen.
Voorbereiding op vroeggeboorte
Wil je alvast wat houvast voor straks als je baby is geboren of Is je baby net geboren en ligt hij of zij (voorlopig) nog in het ziekenhuis? Bestel dan nu ‘kraamtijd op de NICU’, een informatieve gids voor ouders van een pasgeborene in het ziekenhuis op de afdeling IC neonatologie, NICU, kinder intensive care of couveuseafdeling. Hierin vind je tevens een uitgebreide lijst met belangrijke vragen die je kunt stellen aan artsen en verpleegkundigen.
–
Dit artikel schreef ik voor Minimi.be
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?