
5 tips om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap
Je bent zwanger (of je wilt dat heel graag worden) en je wilt stoppen met roken. Maar hoe? Linda de Boer-Hendriks is gespecialiseerd stoppen-met-roken coach. Zij spreekt wekelijks nieuwe cliënten: “dat zijn vrouwen met een kinderwens, zwangere vrouwen, moeders met opgroeiende kinderen of hun partner. En ze hebben allemaal één ding gemeen: ze willen stoppen met roken.” In dit artikel deelt Linda 5 tips om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap.
Linda: “veel vrouwen hebben het wanhopig geprobeerd te stoppen. Maar stoppen is een proces. Als het even niet gelukt is, moet je niet denken: het is mij dus niet gegeven, ik kan het niet, ik ben zwak. Stoppen kan best wel complex zijn.”
Verslaving vs leefstijl
“Rookverslaving staat in de DSM 5*. Het is dus een aandoening die behandeld dient te worden en dat is iets heel anders dan een keus”, vertelt Linda.
Clasien van der Houwen, gynaecoloog (tot voor kort ook praktiserend) en voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start van het Trimbos Instituut: “het is een verslaving, maar zorgverleners gaan er vaak mee om alsof het een leefstijlkeuze is. Als iemand niet stopt met roken is het dus haar eigen keus. Er zit een verschil tussen het kunnen en willen stoppen met roken. Vrouwen willen wel stoppen met roken maar kunnen dat niet altijd. Zo weten we dat 2/3 van de vrouwen die de hele zwangerschap rookt, een stoppoging doet. Dat het dan niet lukt, dat is verslaving. Een aandoening. Niet iets wat iemand bewust kiest, het zit die vrouwen eerder heel erg in de weg.”
Motivatie
Linda start haar begeleiding door te luisteren wat de vrouw al weet over de voor- en nadelen van stoppen met roken. Daarna volgt – indien nodig – informatie over wat roken met je lichaam doet. Ze wil dat vrouwen de nadelen kennen, de werking van een verslaving begrijpen en hoe roken invloed heeft op je hele lichaam zowel voor, tijdens als na een zwangerschap. Met dat begrip kan ook verandering in gedrag plaatsvinden.
5 tips om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap
Ben je zwanger of wil je dat dolgraag worden? En wil je stoppen met roken maar weet je niet goed hoe te beginnen? Hieronder deelt Linda 5 tips om te stoppen met roken:
- Stoppen start met begrijpen. Het is fijn te weten hoe die verslaving nou precies werkt en wat de nadelen zijn voor je eigen gezondheid en dat van je kind – nu en later. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het lezen van het gratis brochure rookvrij zwanger. Ik wil je uitdagen om op zoek te gaan naar de reden waarom je rookt. Want wat startte als iets dat je uitprobeerde, groeide uit tot een verslaving, maar waarom? Wat verzacht dat roken?
- Verslaving vs. gedrag. Die nicotineverslaving aanpakken, dat is één ding. Daar kun je nicotinevervangers voor gebruiken bijvoorbeeld, ook als je zwanger bent. Het lastige is het leren veranderen van gedrag en gewoontes. Houd een aantal dagen een dagboekje bij: wanneer rook je, waar doe je dat, hoe voel je je en wat ben je aan het doen. Zo krijg je inzicht. Rook je bijvoorbeeld meer als je gestrest bent op je werk? Wat kun je dan doen om die stress niet zo hoog op te laten lopen? Rook je als je je verveelt, wat kun je anders doen met je tijd? Rook je altijd na het eten? Is er iets anders wat je kunt doen om je eten te laten zakken voordat je begint met opruimen?
- Ga op zoek naar passende hulp. Dat kan via de huisarts, praktijkondersteuner, een stoppen met roken poli in het ziekenhuis of een vrijgevestigde stoppen-met-roken-coach. Je kunt ook terecht bij Telefonische Coaching Rookvrije Ouders. Je wordt gekoppeld aan een gespecialiseerde coach die ook een contract heeft met jouw zorgverzekering. Zo zijn er dan geen kosten. Een vrouw die zwanger is, wordt binnen drie dagen gebeld voor een kennismakingsgesprek. Iemand met een kinderwens of een ouder wordt binnen een week gebeld. Vergeet niet om je naaste omgeving in te lichten, zij kunnen je steunen, je aanmoedigen, met je praten op momenten dat je het even niet ziet zitten en… samen met jou je successen vieren.
- Vier je successen. Vier niet alleen het eindpunt: gestopt zijn met roken, dat is misschien nog heel ver weg. Bovendien, wanneer ben je echt gestopt? Is dat een maand na je laatste sigaret of een jaar? Vier daarom juist de kleine mijlpalen tussendoor. De eerste dag, de eerste week, de eerste maand zonder. Of vier de eerste €100,- die je hebt bespaard. Het is maar net wat je motiveert.
- Denk na over terugvalpreventie. Nu heb je een kinderwens of ben je zwanger, je bent misschien dubbel zo hard gemotiveerd. Vergeet niet dat je straks als kersverse moeder een transitie doormaakt. Ineens is er een kleintje (extra) om voor te zorgen. Dat is op de eerste plaats natuurlijk fantastisch, maar brengt mogelijk ook nieuwe onzekerheden, zorgen en vermoeidheid met zich mee. Bovendien geef je misschien straks ook borstvoeding. Starten met roken ligt dan op de loer. Bedenk je daarom: hoe ga je jezelf wapenen tegen een terugval? Wie heb je daarvoor nodig? Hoe ga je de tijd invullen die je vroeger gebruikte om te roken?
*DSM staat voor Diagnostic & Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen.
—
Aan dit artikel werkten mee: Clasien van der Houwen, gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start van het Trimbos Instituut. Linda de Boer-Hendriks werkte 15 jaar als doktersassistente. In 2009 werd zij zelfstandig medisch assistente in de zorg. Linda is gespecialiseerd stoppen-met-roken coach en zet zich in voor het rookvrij opgroeien van kinderen. Zij is ambassadeur Rookvrije Start en lid van Landelijke Coalitie Kansrijke Start.
Foto: Anders dan verwacht
Met Anders dan verwacht maak ik je wegwijs in de wereld van de medische zwangerschap en het leven daarna op de afdeling IC neonatologie (NICU). Met betrouwbare informatie, support en een gezonde dosis zelfontwikkeling, verbintenis en erkenning vinden we samen de rust terug in een risicovolle zwangerschap. Wil je met iemand praten? Stuur mij dan een berichtje. Je kunt bij mij je verhaal kwijt en als je daar behoefte aan hebt, kijken we samen welke vervolgstappen jou vooruit kunnen helpen. Of volg mij op Instagram. Wil je een gastblog aanleveren, je expertise delen of adverteren? Stuur dan een mailtje. Ontdek je foutje of mis je iets op deze site? Laat het mij dan weten. Ik waardeer het heel erg als je meedenkt. Samen staan we sterker, toch?